"Pasaules kauss motorsportā" un "Superlīgas formula" bija ambiciozi čempionāti autosportā, un to organizatori nāca klajā ar ieceri izveidot interesantu formātu, kas balstīts uz komandu sporta veidu ideju, tomēr ambīcijas izrādījās pārāk lielas, lai ilgstoši pastāvētu.

2021. gadā beidzot atgriezusies intriga "Formula 1" (F-1) čempionātā, kur Makss Verstapens no "Red Bull" liek Lūisam Hamiltonam no "Mercedes" pamatīgi pacīnīties par astoto pasaules čempiona titulu. Arī Eiropas futbola čempionāts ("Euro 2020") līdz šim bijis ļoti aizraujošs. Savulaik bija cilvēki, kuri mēģināja šos divus sporta veidus kaut kādā mērā sakrustot.

"A1 Grand Prix" bija čempionāts, kas sevi vēlējās dēvēt par "Pasaules kausu motorsportā". Šis čempionāts risinājās ziemā, kamēr F-1 čempionātā ir pārtraukums, bet komandu vietā startēja valstis. Savukārt " Superleague Formula" bija autosacīkšu sērija, kurā katra komanda bija saistīta ar kādu pasaules futbola klubu un startēja tā komandas krāsās.

Kā tas sākās?

Vispirms radās ideja kādu formulas čempionātu saistīt ar futbolu – tas palīdzētu šim sporta veidam piesaistīt futbola klubu fanus. Kādā pētījumā tika secināts, ka 40% futbola sezonas biļešu īpašnieku esot ļoti ieinteresēti autosportā, kas bija papildu dzinulis virzīt projektu. 2001. gadā sāka attīstīt "Superleague Formula" ideju, taču vispirms to vēlējās nodēvēt par "Premier 1 Grand Prix".

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Motorsporta padome pauda provizorisku atbalstu un apstiprināja tehniskos noteikumus. "Premier 1 Grand Prix" pirmās sezonas sākums bija ieplānots 2003. gadā, lai organizatori varētu nokārtot visas komerciālās saistības, tomēr ar projekta virzību uz priekšu neveicās pārāk gludi. 2002. gadā čempionāta direktors Robins Vebs paziņoja, ka čempionāts sāksies vēl gadu vēlāk, tomēr drīz vien projekts noslēdzās, nemaz nesācies.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!