Jūrmalā, Strēlnieku prospekta un Kļavu ielas krustojumā, uzstādīti jauni luksofori, taču satiksmes organizatori aizmirsuši par kādu svarīgu risinājumu, kas attiecas tieši uz gājēju drošību.

Jauns, moderns luksofors ar spilgtām gaismām, protams, ir labi, taču ne viss šajā krustojumā izdarīts līdz galam, novērojis vortāls iAuto.lv – satiksmes organizatori nav uzstādījuši luksoforus gājējiem, tādejādi, paliekot zem sitiena, neaizsargātākos satiksmes dalībniekus, tostarp bērnus, kas dodas uz turpat esošo bērnudārzu un sākumskolu.

Jau pašā video sākumā (0:40) var redzēt, ka filmētājam gandrīz uzbrauc sarkana "Audi" vadītājs – viņam dega zaļā gaisma luksoforā, bet nekas neliedz krustojumu tajā brīdī šķērsot gājējiem.

  • CSN 14. punkts: Vietās, kur ceļu satiksme tiek regulēta, gājējiem jāievēro satiksmes regulētāja vai gājēju luksofora signāli, bet, ja tādu nav, – transportlīdzekļu satiksmes regulēšanas luksofora (turpmāk – luksofors) signāli.
  • CSN 15. punkts: Pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju vietās, kur satiksme netiek regulēta, gājējiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību.

Virzienā uz Sloku nav jau arī transportlīdzekļu satiksmes regulēšanas luksoforu (Strēlnieku prospekts šajā vietā ir vienvirziena iela). Turklāt uz ielas ir uzzīmēta gājēju pārejas krāsojums (t.s. zebra).

  • CSN 2.16. punkts: Gājēju pāreja – brauktuves daļa, kas apzīmēta ar 535. un 536. ceļa zīmi un (vai) 931. ceļa apzīmējumu (zebru – piez.) un paredzēta gājēju pāriešanai pāri brauktuvei.

Tas ir tikai laika jautājums, kad notiks pirmais negadījums. Kurš būtu vainīgs šādā absurdā situācijā, ja notiktu uzbraukšana gājējam? Kādai atbildībai būtu jābūt šī satiksmes projekta autoram?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!