Foto: Aculiecinieka foto
Latvijā iestājies atkusnis, kā rezultātā no nenotīrītiem ēku jumtiem krīt lāstekas vai pat ledus bluķi. Diemžēl atsevišķos gadījumos krītot tie nodara arī postījumus gan īpašumiem, gan arī cilvēku dzīvībai.
Kāds aculiecinieks iemūžinājis skatu, ka kādā Lāčplēša ielas iekšpagalmā no ēkas jumta kritušais ledus bluķis trāpījis lejā novietotam automobilim caur priekšējo vējstiklu tieši autovadītāja sēdvietā. Par laimi, cilvēki šajā negadījumā necieta.

Negadījums ar ledus bluķi Lāčplēša ielā notika trešdien, 13. decembrī. Savukārt nākamajā dienā, 14. decembrī, no jumta krītošas lāstekas Vecrīgā, Audēju ielā sabojāja divus svaigus un dārgus "Porsche" automobiļus. Abiem ir sadauzīts jumts, izsista stikla jumta lūka, kā arī sadauzīti spārni un motora pārsegs.

Šādā gadījumā automobiļa īpašnieks zaudējumu atlīdzību var gūt no apdrošinātāja, ja transportlīdzeklim ir brīvprātīgā KASKO apdrošināšana, vai arī no ēkas īpašnieka vai apsaimniekotāja.

Vēl trešdien Brīvības ielā no ēkas jumta kritusi lāsteka nolauzusi vienu no luksofora sekcijām.

Jau rakstījām, ka krītošās lāstekas bojā ne tikai īpašumus, bet arī apdraud gājēju dzīvību. Piemēram, ceturtdien Rīgā, Latgales priekšpilsētā, no privātīpašniekam piederošas ēkas jumta krītoša ledus dēļ dzīvību zaudējis kāds vīrietis.

Kopumā novembra pēdējās dienās un decembra pirmajās divās nedēļās policija Rīgā konstatējusi 289 gadījumus, kuros no jumtiem nav notīrītas lāstekas, un 279 gadījumos, kuros uz jumtu korēm veidojas bīstami ledus un sniega vaļņi. Par konstatētajiem pārkāpumiem policija sāk administratīvo pārkāpumu procesus vai izdod aktu, kas paredz steidzami notīrīt jumtus.

Šosezon kopā Rīgas pašvaldības polcijā saņemtas ziņas par vienu bojāgājušo, diviem cietušajiem un vairāk nekā 31 bojātu transportlīdzekli no jumtiem krītoša ledus dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!