Foto: AFP/Scanpix/LETA

Septiņkārtējais F-1 čempions Lūiss Hamiltons atstās "Mercedes" komandu un pāries uz "Ferrari", vēsta britu mediji.

Runas par Hamiltona iespējamo pārcelšanos bija jau 2023. gada vasarā, tomēr septiņkārtējais pasaules čempions palika uzticīgs "Mercedes", noslēdzot jaunu, divu gadu līgumu līdz 2025. gada sezonas beigām.

Visu līgumā noteikto laiku Hamiltons gan nepaliks "Mercedes" rīcībā, jo "Ferrari" vēlas britu pilotu savās rindās redzēt jau nākamajā sezonā, lai brauktu kopā ar vienības otru pilotu Šarlu Leklēru. Kā vēsta BBC, oficiāls līgums vēl nav parakstīts, tomēr pārrunas starp visām pusēm esot nopietnas un praktiski vienošanās panākta.

"Ferrari" un "Mercedes" pagaidām izskanējušās runas nav komentējuši.

BBC ziņo, ka "Mercedes" komandai sasaukta sapulce, kurā piedalīsies arī tās vadītājs Toto Volfs un tehniskais direktors Džeimss Alisons. Paredzams, ka visai "Mercedes" komandai tad arī tiks paziņots par Hamiltona aiziešanu no vienības pēc šīs sezonas.

Interesanti, ka "Ferrari" vadītājs šobrīd ir Ferederiks Vasūrs, kurš bija viens no vadošajiem cilvēkiem Hamiltona komandā junioru karjeras laikā. Tieši kopā ar Vasūru brits uzvarēja GP2 (tagadējā F-2) pasaules čempionātā, un visticamāk, ir bijis viens no noteicošajiem faktoriem Hamiltona pārejas sagatavošanā.

2007. gadā Hamiltons ar joni ienāca F-1 kā "McLaren" pilots un nākamajā gadā kļuva par pasaules čempionu . Pēc 2012. gada sezonas Hamiltons no "McLaren" pārsēdās uz "Mercedes" bolīdu, ar ko kopā izcīnīja vēl sešus pasaules čempiona titulus, pēdējo no tiem 2020. gadā.

2019. gada nogalē "Ferrari" atzina, ka veikusi pārrunas ar tobrīd pasaules čempiona tronī esošo Hamiltonu par kādreiz nākotnē iespējamo pāreju.

Savulaik Hamiltonam žurnālisti jautāja par spekulācijām ap viņa iesējamo pāreju uz "Ferrari" 2019. gada beigās. Hamiltons uz jautājumiem atbildēja, ka "gudri un prātīgi" apsver katru savu nākamo soli, bet piebilda, ka nekad nav domājis par aiziešanu no "Mercedes", kopš pievienojās komandai 2013. gada sākumā.

Ja Hamiltona pāreja notiks, tas var krietni satricināt F-1 pilotu tirgu un mazināt "Mercedes" konkurētspēju sacensībās. "Mercedes" otrais pilots šobrīd ir Džordžs Rasels, bet "Ferrari" komandā Hamiltons (ja notiks pāreja) ieņems Karlosa Sainsa vietu. Spānim līgums ar "Ferrari" ir uz šo sezonu, bet viņa vārds tiek saistīts ar jauno "Audi" komandu, kas F-1 ienāks 2026. gadā. Tādējādi spānim, visticamāk, pirms pievienošanās "Audi" būs viena gada pauze F-1 sacensībās. Pēc sezonas līgums ar "Aston Martin" beidzas citam spānim Fernando Alonso, bet neviens cits augsta līmeņa F-1 pilots, ko varētu iegūt "Mercedes", tirgū nebūs pieejams.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!