Jūrmalā, Strēlnieku un Kļavu ielas krustojumā, kur uzstādītie jaunie luksofori nekorektā plānojuma dēļ apdraudējā gājēju drošību, pēc medijos sacelotās ažiotāžas tagad ir izslēgti (deg luksofora dzeltenais signāls), kas to padara par neregulējamo krustojumu un mazina draudus gājējiem, novērojis vortāls "iAuto.lv".

"Izstrādājot projektu jaunu luksoforu uzstādīšanai, Jūrmalas pašvaldībai bija jāsaņem arī VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) saskaņojums. Un šajā gadījumā LVC ir jāatzīst sava kļūda, saskaņojot risinājumu, kas ne līdz galam atbilst standarta prasībām," informējusi LVC preses pārstāve Anna Kononova.

"LVC satiksmes organizācijas speciālisti jau ir apsekojuši šo vietu, un 1. februārī Jūrmalas pašvaldībai tika nosūtīts priekšraksts ar norādi izslēgt luksoforu dzeltenajā režīmā. Attiecīgi satiksmes dalībniekiem būs jāievēro ceļu satiksmes noteikumi krustojuma šķērsošanā. Jau pirmdien (4. februārī) notika LVC un Jūrmalas pašvaldības speciālistu sanāksme, lai lemtu par tālākajiem risinājumiem," portālam "iAuto.lv" norāda Kononova.

"Par nodošanu ekspluatācijā – minētā ceļa infrastruktūra – gan ielas, gan luksofori, pieder Jūrmalas pašvaldībai, kura arī ir šī luksoforu objekta pasūtītājs, ekspluatācijā objektus pieņem pašvaldības būvvalde," rezumē LVC pārstāve.

Ļoti labi, ka sākotnējā reakcija ir ātra, bet ir parādījusies jauna bīstamība, proti, jebkura gājēju pāreja uz divu un vairāk joslu ceļa vienā virzienā ir bīstama, ja nav uzstādīts luksofors. Šeit būtu nepieciešama arī ļoti ātra krustojuma sakārtošana, kas nodrošina drošu kustību gājējiem ar luksoforu gaismas signāliem.

Jau rakstījām, ka šajā krustojumā luksofori regulēja tikai transportlīdzekļu kustību prioritāti, kamēr gājējiem šķērsot ielu pa "zebru" nekas neliedza arī tad, kad automobiļiem dega zaļā gaisma (un gājējam tobrīd būtu jābūt atsevišķam luksoforam ar sarkano signālu). Savukārt autovadītāji pieļāva, ka tobrīd gājēji ceļu šķērso, kad tiem deg luksofora (kura nav) aizliedzošais signāls. Šāda savstarpējā nesaprašanās būtiski apdraud gājēju drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!