Pirmdien, 7. augustā, Latvijā būs pamatīgs pērkona negaiss, kā arī meteorologi ir izsludinājuši sarkano brīdinājumu. Tomēr jau tagad Zemgalē bijis tāds negaiss un krusa, ka autoceļu klāj krituši koku zari un autovadītāji vai nu brauc ļoti lēnām vai nogaida negaisa beigas, piestājot ceļa malā.

"Delfi" aculiecinieks Viesturs iesūtījis video ar negaisu ceļā no Tērvetes uz Augstkalni (autoceļš P95). Video redzams, ka negaiss ir tik spēcīgs, ka redzamību uz priekšu ir nepietiekama braukšanai, tādēļ autovadītāji piestāj ceļa malā, lai nogaidītu negaisa beigas.

Kā portālu "Delfi" informēja uzņēmumā "Sadales tīkls", pērkona negaisa ietekmē Latvijā reģistrēti vairāki elektrotīkla bojājumi. Ap plkst. 12.30 elektroapgāde traucēta aptuveni 10 000 klientu visā valsts teritorijā. Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Dobeles pilsētā un novadā, Tukuma, Jelgavas un Rēzeknes novadā.

"Sadales tīkls" strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk. Negaisa laikā iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju un citas elektroinfrastruktūras tuvumā – visdrošāk ir patverties telpās.

Savukārt uzņēmumā Latvijas Valsts ceļi autovadītājus par vēja brāzmās kritušajiem kokiem un lietavu dēļ applūstošajiem vai izskalotajiem valsts autoceļiem aicina informēt, zvanot pa uzņēmuma diennakts bezmaksas informatīvo līniju 80005555. Šī informācija tiek nodota autoceļu uzturētājiem, lai tie varētu operatīvi reaģēt un rīkoties.

Jau ziņots, ka pirmdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, pēcpusdienā daudzviet gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām 20-24 m/s, ļoti stiprām lietusgāzēm, lokāli lielgraudu krusu, negaiss turpināsies līdz naktij.


Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) visā Latvijā izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu par pērkona negaisu. Oranžā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Ir jābūt gataviem, ka var tikt radīti postījumi un zaudējumi. Cilvēkiem ieteicams būt modriem un interesēties par gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām.

"Sadales tīkls" uzsver, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā. Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi. Par šādām bīstamām situācijām nekavējoties jāziņo "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

Negaisa laikā drošības noteikumi jāievēro arī lietojot personīgās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no rozetes! Zibensizlādes vieta nav prognozējama un var skart arī dzīvojamās mājas vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. Šis pārspriegums var būt pat 20 reizes augstāks par īpašumā esošo iekārtu darba spriegumu, kā rezultātā tās var tikt bojātas, radot bīstamas situācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!