Foto: lokomotive.lv
Daugavpils "Lokomotīves" spīdveja komanda pēc uzvaras ar 50:40 Bidgoščā par vietējo komandu "Polonia" gandrīz iekļuvusi Polijas Nice līgas finālā. Lai iztiktu bez "gandrīz", tad nākamajā mačā 4. septembrī savā mototrekā jāpieveic Krosno spīdvejistus. Tad – fināls pret Lodzas "Orzel" par iekļūšanu Ekstralīgā, kur mūs ... neviens engaida. Ko tad darīt tālāk?

Polijas motosporta savienības prezidents Andžejs Vitkovskis nesen intervijā portālam Sportowefakty.pl nepārprotami izteicās, ka "Lokomotīve" Ekstralīgā nebrauks – proti, tas nav Polijas atklātais čempionāts, Ekstralīgā noskaidro Polijas čempionu un tāpēc ārzemju klubam tajā nav vietas. Pavasarī saruna ar panu Vitkovski gan bija nedaudz citādāka un no viņa puses daudz pielaidīgāka (par to savulaik rakstīju), uz ko savā atbildes intervijā norādīja arī Latvijas motosporta federācijas treka komisijas vadītājs Vladimirs Ribņikovs. Neviens nenoliedz – mēs esam viesi Polijas spīdvejā un tāpēc savus noteikumus nevaram diktēt, mēs pieņemsim tādu galīgo lēmumu, kāds tas būs (starp citu, jau runā un raksta par to, ka nākamsezon Polijas spīdveja līgā – acīmredzot 2. līgā, jo atkal būs trīs līgas – varētu piedalīties komanda no Vācijas...) un mēs varam tikai būt pateicīgi, ka savulaik mūs vispār pieņēma Polijas spīdveja saimē, ka mēs varam piedalīties vienā no pasaulē spēcīgākajām spīdveja līgām (Nice līga pasaules spīdveja klubu rangā tiek minēta kā piektā pēc Polijas Ekstralīgas, Zviedrijas Elitserien, britu Elites līgas un Dānijas spīdveja līgas), kas ļoti veicina mūsu spīdvejistu izaugsmi. Bet... Galīgais punkts vēl nav pielikts, galīgais lēmums vēl nav pieņemts. Atgādināšu, ka pērn "Lokomotīve" kļuva par Nice līgas čempioni, taču Ekstralīgā netika ielaista, kaut gan mūsu pusē bija Polijas spīdveja sabiedrība un gandrīz visu Ekstralīgas klubu vadītāji (netrūkst oponentu pana Vitkovska intervijai arī tagad).

Ko darīt braucējiem? Viņi savu attieksmi neskaidrajā situācijā skaidri rāda visu sezonu un spilgti parādīja pēdējā mačā Bidgoščā – piecus braucienus pirms mača beigām vēl bija neizšķirts 30:30, taču tad "Loko" uzvarēja trīs nākamos braucienus ar kopējo rezultātu 14:4 un pirms pēdējiem diviem braucieniem jau praktiski nodrošināja sev uzvaru. Vietējai komandai "Polonia" uzvara arī bija ļoti vajadzīga, jo, atjaunojot trīs līgas, savulaik viens no slavenākajiem poļu spīdveja klubiem var nonākt 2. līgā jeb trešajā pēc ranga līgā. Pašu braucēju attiekme ir tikai apsveicama un to intervijā pēc mača Bidgoščā izteica Andžejs Ļebedevs: "Tās ir kluba vadības lietas un tā arī nodarbojas ar visu jautājumu risināšanu. Mums ir jābrauc. Mēs cenšamies katrā mačā nobraukt pēc iespējas labāk un katrā mačā gribam uzvarēt. Mums ir katram savs prestižs, vārds spīdveja aprindās, mums ir fantastiski līdzjutēji, kas katrā mačā Daugavpilī piepilda tribīnes (caurmērā vairāk nekā 5000 skatītāju vienā mačā! – A.K.) un mēs braucam viņiem, bet ir taču kluba, pilsētas un Latvijas gods. Lai kāds būs lēmums, mēs par tikšanu Ekstralīgā spēkosimies līdz galam un to teicām vēl pirms sezonas."

Jānotiek neiedomājamam brīnumam, lai "Loko" netiktu finālā, un tāpēc ir vērts pateikt, ka pirmais finālmačs būs Daugavpilī 18. septembrēt, bet atbildes mačs Lodzā – pēc nedēļas. Ja divu maču summā "Ērgļus" uzvarēt neizdosies, tad būs jāaizvada divus pārejas mačus ar Ekstralīgas priekšpēdējo komandu, kas ir kādreiz tik varenā Lešno "Unia" ar Nikiju Pedersenu, Emīlu Saifutdinovu, Peteru Kildemandu un Pjotru Pavļicki priekšgalā. "Loko" var zaudēt, bet "Loko" nepadodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!