Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Pirmās formulas (F-1) pilots Alesandro Dzanardi gadu pēc smagā satiksmes negadījuma ir stabilā kondīcijā, bet vēl nav atguvis spēju runāt, vēstī medijs BBC.

Parasportists un bijušais autosportists pagājušā gada jūnijā cieta smagā satiksmes negadījumā. Dzanardi vadīto ar rokām darbināmo velosipēdu notrieca pretimbraucoša kravas automašīna, pret kuras vadītāju izmeklētāji gan atcēluši apsūdzību.

Satiksmes negadījumā sportists guva smagas traumas, kuru dēļ viņš sākotnēji tika turēts mākslīgā komā, kā arī pārcieta vairākas operācijas.

Gadu pēc negadījuma viņa stāvoklis ir stabils, bet Dzanardi joprojām uzturas īpašā klīnikā, kurā viņam tiek veikts rehabilitācijas un terapijas process.

"Viņš ar mums komunicē, bet joprojām nespēj runāt," stāsta sportista sieva Daniela. "Šis ir ļoti garš process, un šobrīd neviens neprognozē, kad viņš varēs atgriezties mājās."

Četrkārtējam paralimpisko spēļu čempionam klīnikas darbinieki cenšas palīdzēt atgūt elastību balss saitēs, kas tika pazaudēta ilgajā laikā, ko viņš pavadīja komā. Pateicoties intensīviem treniņiem, Dzanardi gan spējis uzturēt pietiekami spēcīgas rokas.

Dzanardi sportā slavu iemantojis ar savu neatlaidību un pašaizliedzību. 2001. gada 15. septembrī CART sērijas sacensībās Vācijā Dzanardi mašīnā, kas devās ārā no boksiem, apmēram ar 320 kilometru stundā lielu ātrumu ietriecās Aleksa Taljāni auto.

Taljāni avārijā neguva nopietnus savainojumus, taču Dzanardi dzīvība vairākas dienas bija apdraudēta. Ārstiem izdevās glābt viņa dzīvību, tomēr Dzanardi zaudēja abas kājas. Viņš karjeras laikā kļuva par divkārtēju CART čempionu.

Jau nākamajā gadā pēc avārijas viņš bija atpakaļ trasē un 2007. gadā pievērsās parasportam. Itālis pēdējās divās paralimpiskajās spēlēs izcīnījis četras zelta un divas sudraba medaļas sacensībās ratiņkrēslā, un mērķēja arī uz Tokijas paralimpiskajām spēlēm. Viņš ir arī divpadsmitkārtējs pasaules čempions.

Laika posmā starp 1991. un 1999. gadu Dzanardi piedalījās 41 F-1 pasaules čempionāta sacīkstē, pārstāvot "Jordan", "Minardi", "Lotus" un "Williams" komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!