Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Igaunijas jaunais pilots Juri Vipss atstādināts no Pirmās formulas (F-1) komandas "Red Bull" junioru programmas par rasistiska izteiciena lietošanu. Igaunis jau ir piedalījies F-1 treniņbraucienos, bet tagad viņa ceļš līdz autosporta mekai ir nopietni apdraudēts.

Vipss tūlītēju izslēgšanu no "Red Bull" sistēmas otrdien izpelnījās pēc tam, kad, spēlējot videospēli "Call of Duty", platformas "Twitch" translācijas laikā nekorektā vārdā nosauca melnādainus cilvēkus.

Vipss videospēli spēlēja kopā ar citu "Red Bull" sistēmas jauno braucēju Laiamu Losonu, kurš straumēšanas laikā aicināja igauni uzvilkt arī rozā cepuri. "Nē, tas ir gejiski," atbildēja Vipss. Arī šis viņa izteikums izpelnījās ažiotāžu.

Neilgi pēc notikušā Vipss savos sociālajos tīklos publicēja atvainošanos. "Vēlos neizmērojami atvainoties par aizvainojošas valodas lietošanu videospēles straumēšanas laikā. Šāda valoda ir pilnībā nepieņemama un neatspoguļo manas vērtības un principus. Dziļi nožēloju izdarīto, un tas nav piemērs, kādu vēlos demonstrēt. Pilnībā sadarbošos ar izmeklēšanu."


"Red Bull" par notikušo ir sākusi izmeklēšanu, bet uz tās laiku ir atstādinājusi 21 gadu veco Vipsu no jebkādām komandas aktivitātēm. Vien pirms nepilna mēneša viņš kļuva par pirmo Baltijas braucēju, kurš piedalījies kādā no "Grand Prix" nedēļas nogalēm, Spānijas posma laikā ar "Red Bull" formulu sacenšoties piektdienas treniņbraucienos.

Vipss šosezon ir viens no daudzsološākajiem pilotiem Formula-2 čempionātā, kas tiek uzskatīts par pēdējo pakāpienu ceļā uz F-1. Viņš startē "Hitech" komandā un šosezon trīs reizes kāpis uz goda pjedestāla, bet pagaidām nav skaidrības, vai viņš varēs turpināt startēt šajā seriālā. Tiesa, ar "Hitech" vienības vadība kritiski izteikusies par Vipsa rīcību, piebilstot, ka ir šokēta par notikušo. "Šādi izteikumi ir aizvainojoši un pilnībā neatspoguļo mūsu komandas vērtības."

Igaunijas braucējs "Red Bull" junioru programmā ir kopš 2018. gada, turklāt kopš 2020. gada viņš bijis testa un rezerves pilots "Alpha Tauri" vienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!