15 gadus vecais krievs Artjoms Severjuhins pēc uzvaras Eiropas junioru kartinga čempionāta sacensībās Portugālē OK klasē uz goda pjedestāla parādīja tā saukto Hitlera sveicienu. Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) sākusi izmeklēšanu, bet pats jaunais pilots atvainojies par notikušo.

Severjuhins šobrīd startē ar Itālijas licenci, tāpēc apbalvošanas ceremonijā skanēja Itālijas himna. Vienā brīdī viņš parādīja žestu, kas ļoti līdzinājās tam, ko nacionālsociālisti izmantoja Trešā reiha laikā.


FIA šādu žestu nosauca par nepieņemamu. Sākta lietas izmeklēšana, tomēr pagaidām nav zināms, kāds soda mērs 15 gadus vecajam kartinga braucējam draud.

Pats Severjuhins Krievijas Automobiļu federācijas sociālajā tīklā "Telegram" publicētajā video atvainojies par notikušo. Viņš skaidroja, ka Itālijā pieņemts panākumus atzīmēt, uzsitot ar roku sev pa krūtīm. Viņš vēlējās darīt to, taču nespēja izskaidrot, kāpēc parādīja iztaisnoto roku.


"Zinu, ka esmu vainīgs un muļķis, tapēc esmu gatavs saņemt sodu. Lūdzu saprast, ka ar šo žestu es neatbalstu nacismu vai fašismu. Man nebija vēlmes aizvainot skatītājus, pilotus, līdzjutējus, komandas un tiešraides skatītājus. Lūdzu, piedodiet man," teica Severjuhins.

Video redzamais sveiciens – dūres piesišana pie sirds un pēc tam rokas izstiepšana – ir tā saucamais romiešu sveiciens, kādu vēlāk 20. gadsimta sākumā izmantoja arī Itālijas fašistiskais režīms. Trešā reiha laikā Vācijā šis sveiciens tika adaptēts, bet bez piesišanas pie krūts – tik cik rokas izstiepšana 45 grādu leņķī ar vienā plaknē izkārtotiem pirkstiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!