Latvijas autosportists Mārtiņš Sesks un stūrmanis Māris Kulšs 9. un 10. augustā notiekošajā "Samsonas Rally" Lietuvā piedalīsies ar unikālu un Latvijā radītu "Neiksans Rallysport" komandas rallija auto prototipu, vēsta sportista pārstāvji.

Rallijā paredzētos 147 kilometrus un 16 ātrumposmus Sesks aizvadīs sporta sacensībām ražotā "Ford Fiesta NRC", kas būvēts, kā alternatīva rūpnīcu ražotām R5 automašīnām un paredzēts nacionālajiem čempionātiem.

"2017.gada beigās radās ideja par unikālu projektu – uzbūvēt pašiem savu rallija auto," klāstīja Māris Neikšāns, "Neiksans Rallysport" komandas vadītājs. ""Mitsubishi" un "Subaru" pilnpiedziņas auto ir pagājusi ēra, jo jaunus modeļus rūpnīcas vairs neražo un sportistiem paliek garlaicīgi ar tām braukt. Šis auto ir būvēts pēc līdzības ar "Ford Fiesta R5", bet ar dzinēju un transmisiju no "Mitsubishi", līdz ar to "Ford Fiesta NRC" ir perfekts jaudas un dinamikas apvienojums. Mārtiņa Seska un Māra Kulša uzdevums ir maksimāli ātri adaptēties mašīnai. Tas nebūs viegli, jo tiks aizvadīta viena testu sesija un sacensības. Domāju, ka Mārtiņš ir gana ātrs, lai spētu sniegt mums vērtīgas atziņas par auto un parādītu tās ātrumu un potenciālu."

Projektā iesaistīti vairāki Latvijas profesionāļi. Auto virsbūve, kā arī balstiekārta ir projektēta un izgatavota Latvijā, sadarbojoties vairākiem detaļu ražotājiem. Būvējot auto domāts, lai tā būtu jaudīga, ātra, bet lētāka nekā R5 automašīna.

"Esmu priecīgs par man izrādīto uzticēšanos," citēts Mārtiņš Sesks. "Tas ir gods palīdzēt attīstīt Latvijā būvētu sporta automašīnu. Vēl aizraujošāk ir tas, ka tie nebūs vienkārši attīstības testi, bet iepazīsim mašīnu sacensību apstākļos. Būs interesanti salīdzināt šo auto ar R5, un sniegt savu viedokli. Šovasar esmu aizvadījis divus Eiropas čempionāta posmus, ko saņēmu kā balvu par pagājušā gada sniegumu – vienu posmu Liepājā uz grunts seguma un otru Romā uz asfalta seguma. Abos veicās ļoti labi un braukšanas atmiņa ir saglabājusies. Šis būs lielisks veids kā turpināt pilnveidot savas braukšanas prasmes ar pilnpiedziņas auto. Četru nedēļu laikā sanāks trīs sacensības un trīs dažādas automašīnas."

"LMT Autosporta Akadēmijas" pārstāvis kopā ar stūrmani Andri Mālnieku svētdien noslēdza Somijas ralliju, kurā viņš "Junior WRC" klasē ieņēma devīto vietu.

"Mārtiņam paralēli jāgatavojas karjerai ar pilnpiedziņas auto, tāpēc šī ir laba iespēja apgūt arī jaunas prasmes un pieredzi. Pirmais ar šo auto sacensībās ar labiem panākumiem startēja astoņkārtējs Kanādas čempions, pēc kura ieteikumiem auto ir uzlabots. Gaidīsim Mārtiņa vērtējumu," komentāru sniedza Neikšāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!