Šajā nedēļas nogalē Lojakas trasē risināsies 2021. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas trešais posms "Bretagne World RX of Lohéac". Līdzās aizraujošajiem "World RX" notikumiem, skatītajiem būs iespēja sekot līdzi arī Jāņa Baumaņa dalībai FIA Eiropas rallija čempionātā un Reiņa Nitiša debijai RX2e elektroautomobiļu klasē, ziņo Latvijas sportistu pārstāvji.

1976. gadā būvētā Lojaka ir vecākā un populārākā rallijkrosa trase Francijā. Pasaules čempionāta kalendārā tā tika iekļauta jau pirmajā "World RX" norises sezonā 2014. gadā. Francijas posms līdz šim "izlaidis" tik vienu pasaules čempionāta sezonu, kad pērn sacensības netika sarīkotas Covid-19 pandēmijas izraisīto ceļošanas ierobežojumu dēļ. 1070 metrus garajai trasei raksturīgs ļoti īss džokera aplis, paverot aizraujošas iespējas dažādām stratēģijām.

Pasaules čempionāta pirmajos divos posmos satriecošu sniegumu demonstrējuši "Hansen World RX Team" pārstāvošie brāļi Hanseni. Pirmajā posmā Barselonā pārāks izrādījās Kevins, bet Zviedrijā virsroku guva viņa vecākais brālis Timijs, tikmēr viņu galvenais sāncensis Johans Kristofersons ("KYB EKS JC") pusfinālu noslēdza ar cauru riepu, neiekļūstot sešu finālistu lokā.

Kopvērtējumā Timijs Hansens iekrājis jau 20 punktu pārsvaru pār Kristofersonu, kuram šī būs svarīga nedēļas nogale, lai uzlabotu izredzes cīnīties par pirmo vietu sezonas kopvērtējumā. Timijs Hansens Lojakas trasē triumfējis 2015. un 2019. gadā, kamēr Johans Kristofersons no 2016. līdz 2018. gadam izcīnījis trīs secīgas uzvaras.

Zviedru trio cīņās noteikti centīsies iesaistīties "Unkorrupted" komandas vienīgais pārstāvis Kevins Abrings. Iepriekšējā posmā Zviedrijā Abrings demonstrēja lielisku tempu fināla pirmajos apļos, taču nokļūšana aiz lēnākiem konkurentiem liedza nīderlandietim pacīnīties par savu pirmo uzvaru pasaules čempionātā.

Atpakaļ ierindā būs arī Timo Šeiders ("ALL-INKL.COM Münnich Motorsport"). Sezonas ievadā Barselonā vācietis demonstrēja lielisku ātrumu kvalifikācijā, taču sadursme pusfinālā liedza pacīnīties par cerētajām pozīcijām. Veiksme šosezon nav stāvējusi klāt arī Niklasam Gronholmam ("GRX-SET World RX Team"), kurš palika bez fināla gan Spānijā, gan Zviedrijā.

Daudz labāk šosezon klājies viņa komandas biedram Kristianam Sabo, kurš, neraugoties uz to, ka šosezon vēl ne reizi nav kāpis uz goda pjedestāla, čempionāta kopvērtējumā ir brāļu Hansenu tuvākais sekotājs. Rallijkross ir visnotaļ neparedzama autosporta disciplīna, tādēļ varam sagaidīt pārsteigumus arī no Kristofersona komandas biedra Enzo Ides, kā arī ļoti pieredzējušajiem Olivera Odonovana un Erves Knapika.

Jānis Baumanis ir apņēmības pilns atgūties no Zviedrijā piedzīvotajām neveiksmēm Eiropas čempionāta "Euro RX1" ieskaitē. Problēmas ar "ESMotorsport" sagatavotās mašīnas balstiekārtu un cauru riepu liedza Baumanim iekļūt pusfinālā, taču demonstrētais temps ļauj cerēt uz ievērojami labākiem rezultātiem nākamajā posmā.

Par vienu no favorītiem uz uzvaru uzskatāms arī Baumaņa komandas biedrs Andreass Bakeruds, kurš Eiropas čempionāta sezonas pirmajā posmā Zviedrijā finišēja trešajā vietā aiz vēl viena norvēģa Tomasa Brintesona un francūža Žana-Baptistes Dubora, kuram mājas posmā būs lieliska iespēja pārņemt vadību čempionāta kopvērtējumā, jo Brintesona vārds dalībnieku sarakstā nav atrodams. Konkurenci Jānim un pārējiem favorītiem centīsies izrādīt arī šogad pasaules čempionātā startējušie Renē Minnihs, Attila Mozers un Mendija Augusta, kā arī Dubora jaunākais brālis Andrea un brāļi Paijē.

Savu atgriešanos rallijkrosa sacensībās piedzīvos 25 gadus vecais Reinis Nitišs. "RN Kapersky Racing Team" komandas sastāvā Nitišs izmēģinās savus spēkus šosezon izveidotajā RX2e ieskaitē, kur braucēji sacenšas ar līdzvērtīgiem "OMSE QEV RX2e" elektroauto.

Nākotnes tehnoloģijas izraisījušas plašu interesi arī braucēju vidū. Starp Nitiša konkurentiem atrodami "World RX" pieredzi guvušie Gijoms de Ridērs un Sirils Reimons, kā arī talantīgais soms Jesse Kallio, kurš izcīnīja uzvaru Holjesas trasē, un jaunā Jamaikas rallijkrosa zvaigzne Freizers Makkonels. Pēc pirmajiem diviem posmiem kopvērtējuma līderis ir de Ridērs, Kallio no viņa atpaliek tikai vienu punktu, bet Makkonels – divus. Augstais līmenis, spraigā konkurence un Nitiša debija padarīs šīs klases cīņas par vienu no aizraujošākajām nedēļas nogales sastāvdaļām.

"Euro RX3" priekšpiedziņas ieskaitē sezonas pirmajos divos posmos pārliecinoši dominēja Šveices pārstāvis Jurijs Beļevskis, abos posmos izcīnot maksimāli pieejamos 30 punktus. Zīmīgi, ka arī viņa tuvākie sekotāji Kobe Pauels un Marats Kņazjevs pārstāv tieši "Volland Racing" komandu. Pretējā nometnē ir čehs Jans Černijs un igaunis Janno Ligurs, kuru demonstrētais ātrums pirmajos posmos ļauj cerēt uz aizraujošām cīņām par vadošajām vietām.

FIA pasaules rallijkrosa čempionāta tiešraides reportāžās no visiem braucieniem katrā klasē HD kvalitātē būs vērojamas šogad izveidotajā straumēšanas platformā "RX+", nodrošinot skatītājus ar braucēju intervijām, ekspertu analīzi, spožāko notikumu apskatiem un vēl vairākām noderīgām iespējām. Izšķirošos finālbraucienus svētdienas pievakarē bez maksas varēs vērot "Red Bull TV" platformā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!