Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

F-1 Saūda Arābijas posma kvalifikācijā sestdien smagu avāriju piedzīvoja "Haas" komandas pilots Miks Šūmahers. Vēlāk pirmo reizi kvalifikācijā uzvarēja "Red Bull" pilots Serhio Peress, kurš svētdien sacensības sāks no pirmās starta vietas.

Šūmahera pārstāvētā komanda neilgi pēc avārijas ziņoja, ka pilots ir pie samaņas, izkāpis no mašīnas un šobrīd ir ceļā uz medicīnas centru, lai varētu veikt tālākas pārbaudes.


Aptuveni pusstundu vēlāk "Haas" komandas vadītājs Ginters Štainers intervijā ar britu televīzijas kanālu "Sky Sports" atklāja, ka Šūmahers neesot piedzīvojis smagas traumas, bet sportists esot nogādāts slimnīcā, lai tur veiktu papildu pārbaudes un pārliecinātos, ka sportista veselībai draudu nav. To apstiprināja arī komanda.


Vācijas autosportists avāriju piedzīvoja otrajā kvalifikācijas sesijā. Vienā no trases ātrākajiem "S-veida" pagriezieniem Šūmahers uzbrauca uz trases apmales, zaudēja kontroli pār bolīdu un sāniski ietriecās sienā. Televīzijas translācijā tika ziņots, ka avārijas brīdī Šūmahera vadītās formulas ātrums bijis aptuveni 273 kilometri stundā.

Šūmahera vadītā mašīna trieciena dēļ bija teju pilnībā sadragāta - visvairāk cieta bolīda aizmugurējā daļa. Trieciens bija tik spēcīgs un ātrums tik liels, ka Šūmahera formula pēc sadursmes brīža vēl slīdēja uz priekšu vairākus metrus un apstājās krietni pēc punkta, kurā notika formulas kontakts ar sienu.


"Haas" formula pēc šīs avārijas sadalījās divās daļās, kad trases darbinieki to cēla uz evakuatora, apliecinot, cik liels bija trieciens. Televīzijas translācijā ilgu laiku nerādīja šīs avārijas atkārtojumu. Ar savu pirmo mēģinājumu Šūmahers kvalifikācijā uzrādīja 14. rezultātu.

Trases darbiniekiem vajadzēja diezgan ilgu laiku, lai sakārtotu trases apmali un nodrošinātu drošu kvalifikācijas turpināšanu.

Kvalifikācijā ātrāko rezultātu uzrādīja Peress, kurš savā pēdējā lidojošajā aplī uzrādīja laiku minūte un 28,2 sekundes. Viņš par nieka 0,025 sekundēm apsteidza Šarlu Leklēru no "Ferrari", bet viņa komandas biedrs Karloss Sainss ierindojās trešajā vietā (+0,202).

Peresam šī bija pirmā reize, kad viņš bija ātrākais kvalifikācijas sacensībās. Līdz šim viņa labākais rezultāts kvalifikācijā bija otrā vieta Imolas trasē 2021. gadā.

Aizvadītās sezonas pasaules čempions Makss Verstapens ierindojās ceturtajā vietā (+0,261), bet piektā vieta Estabanam Okonam no "Alpine" (+0,868).

Labāko desmitniekā iekļuva arī Džordžs Rasels ("Mercedes"), Fernando Alonso ("Alpine"), Valteri Botass ("Alfa Romeo"), Pjērs Gaslī ("AlphaTauri") un Kevins Magnusens ("Haas").

Savukārt pirmo kvalifikācijas kārtu pirmo reizi kopš 2017. gada Brazīlijas posma nepārvarēja septiņkārtējais pasaules čempions Lūiss Hamiltons no "Mercedes" vienības. Savukārt viņa jaunais komandas biedrs Džordžs Rasels droši sasniedza otro kārtu.

Mazāk nopietnu avāriju piedzīvoja arī Nikolass Latifi no "Williams", bet Juki Cunoda no "AlphaTauri" neuzrādīja rezultātu tehnisku problēmu dēļ.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!