Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Makss Verstapens un gargabalniece Sifana Hasana otro reizi atzīti par Nīderlandes gada sportistiem.

Divkārtējā olimpiskā čempione Hasana par labāko sportisti Nīderlandē atzīta otro reizi pēc kārtas. Pirmoreiz tas notika 2019. gadā, bet 2020. gadā labākie Covid-19 epidēmijas dēļ netika noteikti.

Šo atzinību 2021. gadā Etiopijā dzimusī vieglatlēte ieguva, apsteidzot olimpisko čempioni šosejas riteņbraukšanā individuālajā braucienā Annemīku van Fleitenu un šorttrekisti Suzannni Shultingu, kura šogad izcīnīja piecus uzvaras pasaules čempionātā.

Eiropas Vieglatlētikas savienība (EA) atgādina, ka Hasana šovasar Tokijas olimpiskajās spēlēs gandrīz sasniedza neiedomājamu panākumu, izcīnot olimpiskās zelta medaļas 5000 un 10 000 metru skrējienos, kā arī bronzu 1500 metru skrējienā. Viņa kļuva par vienu no ļoti maza vieglatlētu skaita, kuri izcīnījuši trīs medaļas individuālās disciplīnās vienās olimpiskajās spēlēs, ieskaitot citu nīderlandieti Faniju Blankersu-Kūnu Londonā 1948. gadā.

Hasana arī sasniedza pasaules rekordu 10 000 metru distancē Nīderlandes pilsētā Hengelo – 29:06,82 – un, demonstrējot savu daudzpusību, Briselē sasniedza gada labāko rezultātu pasaulē jūdzes skrējienā – 4:14,74.

Apbalvošanas ceremonijā Hasana arī atklāja, ka ne pārāk tālā nākotnē viņai ir vēlme pagarināt skrienamās distances: "Vēlos noskriet maratonu vienu gadu pirms olimpiskajām spēlēm Parīzē."

Hasana nevarēja ierasties uz apbalvošanas ceremoniju pozitīva Covid-19 testa dēļ, taču viņa jūtas labi un nekādus simptomus neizjūt.

Verstapens pirmoreiz par valsts labāko sportistu kļuva 2016. gadā.

Gada sportistus aptaujā nosaka Nīderlandes sporta žurnālisti.

EA Hasanu oktobrī atzina arī par Eiropas gada sportisti.

Viņa bija kandidāte arī piecu sportistu vidū, kas pretendēja uz gada labākās vieglatlētes balvu pasaulē, balvu iegūstot Jamaikas sprinterei Eleinai Tompsonei-Herai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!