Vasara ir laiks, kad aizvien vairāk cilvēku izvēlas apceļot gan Eiropu, gan tuvējās valstis, gan arī Latviju ar savu personisko automobili. Neizbēgami tas nozīmē salona piegružošanu. Ko darīt, lai salons pēc vienas vasaras neizskatītos nolietots, un kā to sagatavot aukstajam laikam ziemā? Konsultē SIA "Autobrava" direktors Andris Sivickis.

Apzinīgākie autovadītāji pirms ziemas sezonas mēdz sava auto salonu iztīrīt. Tomēr Sivickis neiesaka veikt ķīmisko tīrīšanu, jo tādā gadījumā salons, visticamāk, nepaspēs pilnībā izžūt, un pastāvēs risks, ka ziemā tajā veidosies pelējums.

Papildus var būt nepatīkams aromāts, ja tīrīšanas līdzekļi salonā nepaspēj izžūt. Darbiņš, kas gan ir ļoti vēlams – gaisa kondicionētāja antibakteriāla apstrāde. Ņemot vērā, ka šī vasara mūs lutināja ar karstiem laikapstākļiem, nav šaubu, ka daudzās automašīnās tieši šī ierīce tika darbināta visbiežāk.

Būtībā ir vienalga, vai kondicioniera tīrīšana tiek veikta pirms vai pēc ziemas, galvenais – lai nākamās vasaras sākumā tas ir iztīrīts. Svarīgākais, kas jāpaveic pirms ziemas automašīnas salonā – tas jāizsūc. Veselīgs ieradums ziemā ir gumijas paklājiņu lietošana, lai velūra virsmas nesāktu pelēt un nepatīkami smakot.

Vēl viena problēma, ar ko saskaras daļa autovadītāju rudenī un mitrā laikā, ir logu aizsvīšana. Primāri tas saistīts ar salona filtra kvalitāti – ja logi regulāri aizsvīst, tas ir signāls, ka jāmaina salona filtrs.

Ja auto vasarā un rudenī ir pārsvarā stāvējis zem kokiem, ir neizbēgami, ka zem motora pārsega būs sabirušas lapas. Ja lapas pirms ziemas netiek iztīrītas, lietainā laikā tās samirks un nemitīgi veicinās mitrā gaisa ieplūdi salonā.

Arī jumta lūkas noteku aizsērēšana var novest pie pastiprināta mitruma nokļūšanas salonā un attiecīgi – uz stikliem. Tomēr Sivickis vērš uzmanību uz to, ka automašīnām, kurām veikta vējstikla maiņa, šis darbs dažreiz var būt nekvalitatīvs, un tāpēc salonā nokļūst mitrums, kas arī veicina stiklu aizsvīšanu.

Tas pats attiecas arī uz bagāžnieka vāku, kurš pēc nomaiņas, var neatrasties savā vietā un aizsarggumijas nenoblīvēt bagāžas nodalījuma atvērumu. Tā kā ziemā kondicionieris, kurš ierasti žāvē gaisu, netiek lietots, mitrums neiztvaiko un krājas salonā.

Par skādi nenāks arī durvju blīvējumu pārbaude pirms ziemas – šī paša apsvēruma dēļ – lai salonā neiekļūtu ūdens.

Konkurss lasītājiem. Starp pareizi atbildējušajiem tiks izlozēts "Turtle Wax" salona kopšanas produktu komplekts.

$quiz_address = "raimonds.zandovskis@delfi.lv"; $subject = "Salons $A"; include "/www/htdocs/woman/includes/articleincludes/formstart.inc"; ?>
Kurš "Turtle Wax" līdzeklis būs vispiemērotākais, lai izņemtu traipus, kad tie tikko radušies uz salona mīkstajām virsmām?
Salvetes;
Izsmidzināms paneļa un bufera tīrītājs;
Tīrīšanas putas.
include "/www/htdocs/woman/includes/articleincludes/formend.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!