Foto: Publicitātes attēls
Atslēgu pieskatīšana ir viens no mūsu ieradumiem, kuram nepievēršam pastiprinātu uzmanību. Tehnoloģiju attīstība ļauj mūsu dzīvei ritēt viegli, bet uzmanībai atslābt. Dzīve vienmēr pierādīs – nekad nesaki nekad – mašīnā liekot veikala iepirkumus, nemanot atslēga noslīd mašīnas salonā.

Māsa aizmirsusi cepuri mašīnā, tu viņai to vēlies aiznest, izkāp no automašīnas, bet mašīnas durvis negaidīti aizcērtas, atstājot atslēgu slēdzenē. Vai arī tavs mazais dēlēns, topošais autovadītājs, ar mašīnas atslēgām spēlējās nepareizajā laikā un vietā, sevi ieslēdzot mašīnas salonā. Labā ziņa - mašīnā ieslēgtas atslēgas nav ikdienišķa problēma.

"Šādas situācijas var rasties apstākļu sakritības dēļ. Visbiežāk automašīnai beidzas degviela, nejauši aizcērtas vai aizslēdzas durvis, un atslēga paliek ieslēgta. Protams, ir dažādi netradicionāli veidi, kā atrisināt šo situāciju un arī speciāli instrumenti, ar ko mašīnu var attaisīt vāļā. Bet Latvijā ir pieejams palīdzības dienests, kurš nodrošina meistara atbraukšanu, un viņš, neko nesitot laukā, palīdzēs atrasināt šo negadījumu," – saka Armands Vimba, Toyota tirgotāja Latvijā Amserv Motors valdes loceklis.

Šajā situācijā emociju karstumā kā pirmais risinājums nāk prātā loga izsišana. Ja izšķiries par šādu lēmumu, ievēro dažas lietas:

  • pārliecinies, ka tik tiešām visas durvis ir aizslēgtas;
  • automašīnas aizmugures stikls var izmaksāt dārgāk par izsistu vējstiklu, un eksperti iesaka izsist automašīnas aizmugurējo durvju stiklu;
  • atceries, caurumam logā jābūt tādā vietā, lai tu varētu aizsniegt durvju slēdzeni vai atslēgas;
  • ja nav ļoti jāsteidzas, labāk sagaidi glābšanas vai tehnisko dienestu, kas situāciju atrisinās, izmantojot šim nolūkam paredzētus instrumentus.

Situācija būs vēl jo nepatīkamāka, ja mašīnā ieslēgts bērns. Tāpēc, pirms veic jebkādus glābšanas pasākumus, nomierinies un piefiksē pulksteņa laiku (krīzes situācijās laiks zaudē savu dabisko ritējumu). Vari izsaukt glābšanas dienestu, taču rēķinies – būs vajadzīgs zināms laiks, kamēr notikuma vietā ieradīsies glābēji. Jebkurā gadījumā viņi arī telefoniski var sniegt noderīgu padomu vai palīdzēt nomierināties. Vasarā aizklāj lielākos logus ar jaku, apģērbu, lai salons tik ātri nesakarst. Izsit tālāko logu, šādi mazinot risku, ka stikla lauskas varētu traumēt bērna seju. Ņem vērā, durvju statnes laušana pa spēkam būs vīrietim, tāpat kā automašīnas stikla izsišana.

Ar vecākiem automašīnu modeļiem vieglāk
Situāciju var labot arī ar citiem, radošiem un ne tik dramatiskiem paņēmieniem, automašīnu atstājot veseliem stikliem. Piemēram - no kurpju šņores izveido slīdošo mezglu. Ieslidini kurpju šņori durvju spraugā un mēģini nomakšķerēt durvju aiztaisāmo. Kad tas ir izdarīts, pievelc mezglu un pacel iztaisāmo uz augšu. Šim nolūkam vari izmantot metāla drēbju pakaramā stieples āķi.

Var izsaukt speciālistus kuri atvērs automašīnu, viens no veidiem ka speciālisti to izdarīs droši un saudzējot jūsu automašīnu "Vadītāja durvju stūris tiek pavērts uz āru, lai spraugā starp durvīm un automašīnas kuzavu ievietotu gumijas spilvenu ar gaisa pumpi, kuru nedaudz uzpumpējot, var durvju augšējo daļu atspiest uz āru, lai ar instrumentu varētu nospiest loga attaisāmo pogu vai durvju atslēgšanas pogu". Sliktākajā gadījumā ir jāizsit automašīnas aizmugurējo sānu durvju stikls, pirms tam ir jāsaprot vai automašīna atrodas bērns, ja automašīna atrodas cilvēks tad ar zīmju palīdzību jāparada lai pārsēžas uz pretējo pusi un lai galvu ieliek starp ceļiem un ar rokam aizsedz galvu un seju. Stikla izsišanas brīdī stikla lauskas lido pa automašīnas salonu šādā veidā pasargās pasažieri no stikla lauskām. Ja automašīna nav ieslēgts bērns tad ir vienkāršāk. Bet automašīnas stiklu būs vieglāk izsist vīrietim – stāsta Kaspars Lācītis Wess Berģi servisa vadītājs Toyota tirgotājs Latvijā WESS Auto Group. Šie paņēmieni labāk darbosies vecāku automašīnas modeļu durvju attaisīšanā.

Automašīnas stikla izsišana, tāpat kā durvju statnes izlaušana, visdrīzāk pa spēkam būs vīrietim. Protams, rezerves atslēgu pāris būs vislabākais risinājums, taču realitātē noderēs tad, ja atslēga būs ieslēgta pilsētas vai dzīvesvietas tuvumā. Interesants veids, kā gādāt par to, lai atslēgas vienmēr ir par rokai – pie atslēgu piekariņa pievienot gumiju, ko var aplikt ap roku, veidojot praktiski noderīgu rokassprādzi. Pirms atkal sēdies pie stūres, pārliecinies, ka sirdsdarbība ir savā dabiskajā ritmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!