Foto: Publicitātes foto

Ziema Latvijas platuma grādos nav nekas neparasts, tomēr autoservisu meistari katru gadu piedzīvo vienu un to pašu: pirmais sals un pirmais sniegs autovadītājiem dažreiz izrādās tik negaidīta dabas "stihijas", it kā mēs dzīvotu Āfrikā! Līdz ar pirmajām aukstajām dienām sākas arī pirmās likstas – nosēdies akumulators, vasaras riepas neļauj izkustēties no vietas, siltajam laikam piemērotais logu šķidrums sasalis... Bez savlaicīgas auto sagatavošanas ziemai tā autovadītājiem var sagādāt daudz nepatīkamu brīžu. Kuram gan patīk palikt uz ceļa, meklēt palīdzību, kavēt norunas un mainīt plānus – nemaz nerunājot par neplānotām izmaksām, kas, tāpat kā ziema, vienmēr ir nelaikā. Turklāt, no satiksmes drošības viedokļa neatbilstošs aprīkojums ir bīstams ne tikai pašam vadītājam, gan apdraud arī citus satiksmes dalībniekus. Lai izvairītos no ziemas radītajām iespējamām problēmām, Bosch Car Service atgādina: pēdējais laiks veikt savas automašīnas pirmssezonas pārbaudi!

Ir virkne svarīgu lietu, kam nepieciešams pievērst uzmanību, sagatavojot automašīnu ziemai. Pirmais, kas jebkuram autovadītājam nāk prātā, domājot par ziemu, protams, ir ziemas riepas. Jāatceras, ka likumdošana paredz, ka visām vieglajām automašīnām laikā no 1.decembra līdz 1.martam jābūt aprīkotām ar ziemas laikam piemērotām riepām, kuru minimālais protektora atlikums ir vismaz 4 mm. Riepu nomaiņa svarīga arī tīri praktisku iemeslu dēļ  -  ziemas laikā ar vasaras riepām pārvietoties ir apgrūtinoši, pat neiespējami. Vasaras riepu gumijas sastāvs aukstajā laikā paliek ciets, līdz ar to riepa nepilda ražotāja noteiktās īpašības, zaudē saķeri ar ceļu un to protektors nav tik dziļš un piemērots sniegam un ledum.

Bosch Car Service meistari pārliecinājušies, ka pēdējos gados autovadītāji kļūst arvien apzinīgāki, saprotot, ka ziemas riepu nelietošana apdraud savu un citu veselību, kā arī mantu. Tomēr ziemas riepu nomaiņu nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi, īpaši, ja tā plānots iegādāties no jauna. Izvēloties riepas, jāatceras, ka, pirmkārt, tām jāatbilst izmēram, kādu paredzējis auto ražotājs. Iegādājoties lietotas ziemas riepas vai izvelkot savas ziemas riepas no šķūnīša, svarīgi novērtēt to stāvokli: vēlamais protektora atlikums ir vismaz 5-6 mm, riepai nedrīkst būt būtisku bojājumu, piemēram, tādu kā nevienmērīgs nodilums vai izspiedumi. Noteikti jāpievērš uzmanība riepu ražošanas datumam, jo ar laiku gumijas sastāvs mainās un zūd riepas fiziskās īpašības. Speciālisti iesaka nelietot riepas ilgāk par 5 gadiem, tomēr tas atkarīgs no konkrētā ražotāja un modeļa.

Tā kā ziemas sezonā ļoti daudz nākas pārvietoties tieši diennakts tumšajā laikā, ļoti svarīgi, lai gaismas automašīnai būtu lieliskā kārtībā. Svarīgi pārliecināties, vai lukturi ir tehniskā kārtībā un ir atbilstoši noregulēti. Galu galā ar sliktām gaismām mēs apdraudam gan sevi, gan citus - ir risks nepamanīt kādu uz ceļa braucamās daļas, izraisīt negadījumu. Turklāt nenoregulētas gaismas nereti traucē un apžilbina citus auto braucējus, radot bīstamas situācijas uz ceļa. Bosch Car Service brīdina: ja autovadītājam šķiet, ka redzamība ar auto gaismām nav ideāla, noteikti ir jādodas uz servisu, lai veiktu gaismu pārbaudi un nepieciešamības gadījumā regulēšanu vai pat remontu.

Nevajadzētu aizmirst pārbaudīt, vai logu slotiņas gatavas ziemas sezonai. Laba redzamība ir viens no būtiskākajiem drošas vadīšanas pamatnosacījumiem, un lietus un snigšanas laikā to nodrošina logu slotiņas. Ja logu slotiņas ir saplaisājušas, ir pārāk vecas un kļuvušas cietas, tās vairs nepilda savu funkciju un nespēj kārtīgi notīrīt vējstikla virsmu. Slotiņas pirms ziemas sezonas ir ieteicams nomainīt. Autovadītājiem būtu jāpārdomā arī slotiņu lietošanas paradumi - jāatceras, ka, lietojot uz apledojuša vai sausa un netīra stikla, slotiņas bojājas.

Bosch Car Service atgādina: pirms sezonas noteikti jānomaina arī logu mazgāšanas šķidrums. Vasarai piemērots šķidrums aukstā laikā sasalst - lietojot ziemai nepiemērotus logu tīrīšanas šķidrumus, tie var sabojāt visu logu mazgāšanas sistēmu.

Ja riepas ir teicamā stāvoklī, uz ziemas ceļa ir viegli ieskrieties, bet der paturēt prātā, ka nepieciešams arī apstāties. Uz apledojuša ceļa bremzēšanas ceļa garums var pieaugt vairākas reizes, tāpēc Bosch Car Service iesaka vienmēr novērtēt savas un automašīnas iespējas, kā arī situāciju uz ceļa un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu. Labai bremzēšanai būtisks aspekts ir izvēlētās riepas, tomēr svarīgs ir arī bremžu tehniskais stāvoklis. Mūsdienu automašīnas ir aprīkotas ar ABS, kas ievērojami atvieglo bremzēšanu. Ja bremžu stāvoklis nav teicams, piemēram, bremžu darbība nav vienmērīga, ir risks, ka bremzējot automobilis var tikt sanests. Tāpēc Bosch Car Service meistari uzsver: ja ir kaut mazākās aizdomas, ka bremzes nav kārtībā, vai panelī deg ABS brīdinājuma lampiņa, tūlīt pat brauciet uz servisu pārbaudīt un saremontēt bremžu sistēmu.

Vai tavs automobilis ir gatavs ziemai? Atbrauc uz kādu no Bosch Car Service auto servisiem Rīgā, Dobelē un Valmierā! Veiksim tavas automašīnas pirmssezonas pārbaudi, kurā iekļauta kļūdu lasīšana, akumulatora, logu slotiņu, lukturu, šķidrumu, riepu pārbaude un bremžu vizuālā pārbaude. Tas viss - tikai par 10 latiem, turklāt saņemsi arī servisa grāmatiņu par brīvu. Sīkāku informāciju par Bosch Car Service atradīsiet mājas lapā www.boschcarservice.lv

Bosch Car Service - un auto gatavs ziemai! 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!