Jauna auto pirkums – neatkarīgi no tā, vai tas jau bijis lietots vai ir pilnībā svaigs spēkrats – ir nozīmīgs mirklis ikviena automobilista dzīvē. Kā atrast īsto? Kā nepārmaksāt? Un kā, dzenoties pakaļ mūžsenajai tieksmei ietaupīt, "neiegrābties" un nepārvērst svētkus nepatīkamos mirkļos? Par to šajā raidījuma "Tavs Auto TV" video.

Kā skaidro Baltijā lielākā lietoto automobiļu pārdevēja "BRC Autocentrs" direktors Matīss Mežaks, neeksistē viena "pareizā" formula, kā izvēlēties un atrast labu automobili. Jāvadās pēc katra autopircēja vajadzībām – kādas funkcijas automobilī ir nepieciešamas, kur un cik tālu ir jābrauc – no tā arī izriet, kāds auto modelis un kādā komplektācijā būs piemērotākais.

Interesanti, ka šobrīd elektroniskajā vidē krāpnieki auto tirdzniecības jomā ir ne tikai Austrumeiropā, bet arī Vācijā – negodprātīgi darboņi, kuri sludinājumos piedāvā automobili par it kā labu cenu, prasa pārskaitīt avansu, lai rezervētu automobili, bet kad aizbraucat to skatīties klātienē, izrādās, ka nav ne tirgoņa, ne paša automobiļa.

Pandēmijas ietekmē ir kļuvis mazāks lietoto automobiļu piedāvājums, kas saistīts ne tikai ar komponenšu piegāžu problēmām jaunu auto ražotājiem, bet arī loģistikas traucēkļiem lietoto auto segmentā Eiropā. Rezultātā tie, kuri vēlējās pirkt jaunu auto, bet nevēlas to gaidīt bezmaz gadu, nereti izvēlas pirkt mazlietotu. Savukārt lietotu auto īpašnieki izvēlas ar savu spēkratu braukt ilgāk, nogaidot "labākus laikus" tirgū.

Pandēmijas rezultātā vairākos tirgus segmentos lietotu automobiļu cenas ir pat būtiski pieaugušas, norāda Mežaks. Vienkāršas komplektācijas automobiļiem, piemēram, "Kia Ceed" nekas būtiski nav mainījies, bet nepilnus 10 gadus vecs "Audi A6" būs par 30 procentiem dārgāks nekā pirms pandēmijas laikā.

Kā norāda Mežaks, šobrīd ir "pārdevēju tirgus", proti, lietotu automobili pārdot var ātrāk nekā pirms Covid-19 pandēmijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!