Kurš gan nezina latviešu tautas sakāmvārdu – skrien kā vējš, bet atduras kā miets. Tomēr, iestājoties rudens lietainajam periodam un ziemas sniegoti slidenajam laikam, daudzi autovadītāji šo sen zināmo patiesību piemirst, piedzīvojot nepatīkamus mirkļus un nereti arī nopietnas traumas.

Piemērota ātruma izvēle ir tikai viens no drošas braukšanas noteikumiem ziemā. Kas vēl būtu jāatceras ikvienam transportlīdzekļa vadītājam, lai pārvietošanās ziemā būtu droša visiem satiksmē iesaistītajiem dalībniekiem?

Apdrošināšanas sabiedrības "Seesam" eksperti, kuri ik dienas saskaras ar ceļu satiksmes negadījumiem un to izraisīšanas iemesliem, atgādina, ka droša braukšana ir gudra braukšana. Ir nepieciešams paturēt prātā tikai dažus priekšnosacījumus, lai, braucot apgrūtinātos laikapstākļos, sasniegtu galamērķi bez liekām raizēm.

Redzi un esi redzams

Laba redzamība nodrošina autovadītāja spēju kontrolēt situāciju uz ceļa, kā arī atbilstoši reaģēt kritiskos apstākļos. Apdrošināšanas nodaļas eksperti atgādina, ka automašīnas stikliem ir jābūt notīrītiem gan no ārpuses, gan iekšpuses tā, lai nekas neaizsegtu vadītāja redzesloku.

Tāpat būtiski izvēlēties atbilstošas gaismas braukšanas laikam un laikapstākļiem, lai ne tikai laicīgi pamanītu citus satiksmes dalībniekus, bet arī, lai viņi redzētu Jūs.

Iepazīsti ceļa segumu

Sliktos laikapstākļos pārzināt ceļa segumu nozīmē izvēlēties gan pareizo braukšanas ātrumu, gan bremzēšanas ilgumu – divas drošai braukšanai vitāli svarīgas daļas. "Seesam" eksperti norāda, ka visbiežāk, kad automašīna ir sākusi slīdēt, tam iemesls ir bijis nepareiza ātruma izvēle un pārāk straujas darbības ar stūri un pedāļiem.

Lai pārbaudītu ceļā segumu, ieteicams, braucot nelielā ātrumā ceļa posmā, kura nav pretī un priekšā braucoši auto, pamēģināt lēnām nobremzēt, lai sajustu seguma un riepas saķeri. Atgādinām, ja automašīnai sāk slīdēt aizmugure, stūre jāgriež uz to pusi, uz kuru ir sākusi slīdēt mašīnas aizmugure, bet, ja priekšpuse, stūre jāatgriež nedaudz atpakaļ, atjaunojot saķeri.

Pārzini savu auto

Viens no drošas braukšanas nosacījumiem ziemā ir ne tikai autovadītāja iemaņas, bet arī laicīga auto sagatavošana ziemas periodam. Eksperti atgādina, ka laicīga vasaras riepu nomaiņa uz ziemas, logu šķidruma nomaiņa uz nesalstošu un sniega skrāpis ir trīs nozīmīgākās lietas, par kurām autovadītājam ir jāparūpējas, gatavojoties ziemas sezonai.

Būtiski, atrodoties uz ceļa, arī pārzināt, ar kādām drošības sistēmām ir aprīkots auto, vai tam, piemēram, ir ABS (bremžu pretbloķēšanās sistēma), un kā tās var palīdzēt kritiskās situācijās.

Lai autovadītāji būtu droši par ceļu stāvokli, daudzas automašīnas ir aprīkotas ar āra termometriem, kas informē par gaisa temperatūras izmaiņām, signalizējot, ja temperatūra sāk strauji kristies. Sasniedzot nulli vai mīnus grādus, ceļi var sākt apledot un autovadītājam jāsamazina braukšanas ātrums, ieturot lielāku distanci no priekšā braucošā auto drošam bremzēšanas ceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!