Foto: ss.lv / LETA / Delfi kolāža

Ventspils brīvostas pārvalde 28. janvārī rīkos pārdošanas izsoli 2016. gada "Audi A8L W12" limuzīnam, kuru savulaik savās darba gaitās lietojis pārvaldes valdes loceklis Aivars Lembergs. Automobiļa sākuma cena noteikta 108 669 eiro, tomēr tamlīdzīgu limuzīnu Vācijas lietoto auto tirgū var nopirkt pat trīskārt lētāk.

Sludinājums par Ventspils brīvostas pārvaldes rīkoto izsoli šim "Audi" ievietots arī populārajā sludinājumu serverī "ss.lv". Tur norādīts, ka "Audi A8L W12" limuzīns ir 2016. gada izlaiduma un šobrīd tam ir 198 tūkstošu kilometru nobraukums. Tāpat automobilim joprojām ir tā pati reģistrācijas numurzīme, kura bija laikā, kad šo limuzīnu darba gaitās izmantoja Lembergs.

Šī ir visgreznākā "Audi A8" limuzīna modifikācija – tai ir pagarinātā virsbūve, kas nodrošina vairāk vietas aizmugurējiem pasažieriem, kā arī 500 zirgspēku jaudīgs 6,3 litru, 12 cilindru benzīna motors. Tas ļauj vairāk nekā divas tonnas smagajam pilnpiedziņas limuzīnam no vietas līdz 100 km/h paātrināties 4,6 sekundēs un maksimāli sasniegt 250 km/h. Ražotāja norādītais vidējais degvielas patēriņš šim auto ir 11,3 litri benzīna uz 100 km.

2016. gadā Ventspils brīvostas pārvalde šo automobili iegādājās par 156 190 eiro (188 991 eiro, ieskaitot PVN). Piecus gadus vēlāk par šo krietni nobraukušo limuzīnu izsolei noteikta 108 669 eiro (ieskaitot PVN) sākuma cena ar izsoles soli 100 eiro.

Novērtējums tik mazam vērtības kritumam ir acīmredzami neadekvāts, ja salīdzina ar tamlīdzīga gadu gājuma un nobraukuma "Audi A8L W12" cenām Vācijas tirgū. Piemēram, tikpat vecu, bet tikai 147 tūkstošus nobraukušu "Audi A8L W12" Vācijā var nopirkt, sākot ar 35 tūkstošiem eiro, ieskaitot PVN, liecina Eiropā lielākā automobiļu sludinājumu datubāze Mobile.de. Tikpat vecu, bet mazāk nekā 100 tūkstošus kilometru nobraukušu šīs versijas auto var iegādāties par 50 tūkstošiem eiro, ieskaitot PVN.

Vairāk nekā 100 tūkstošus eiro Vācijā maksā tikai tie piecus gadus vecie "Audi A8L W12", kuri ir bruņotajā versijā, tomēr Ventspils brīvostas pārvaldes sludinājumā par iespējamo bruņojumu šim auto nekas nav minēts. Turklāt 188 tūkstošu eiro iegādes cena neliecina, ka tam tāds būtu bijis, jo tik maksā jauns "Audi A8L W12" standarta izpildījumā, bet jauna bruņotā versija maksā vairākus simtus tūkstošus eiro.

Pēc šī raksta publicēšanas pirmdien ar "Delfi" sazinājās Ventspils brīvostas pārvalde, informējot, ka pārdošanas cena noteikta atbilstoši tam, kāda ir auto atlikusī bilances vērtība. Šādu kārtību nosaka Publiskas personas mantas atsavināšanas likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!