Foto: RIA Novosti/Scanpix
Pienākot rudens otrajai pusei, vairums vadītāju, kuri automobili lieto ikdienā, saskaras ar braukšanu tumsā, tādēļ automobiļa lukturu tehniskajam stāvoklim ir izšķiroša nozīme redzamības nodrošināšanā.

Luktura kā apgaismes sistēmas veiktspēja ir atkarīga no vairākiem atsevišķiem elementiem: lukturu stikla tīrības un tehniskā stāvokļa, reflektora tehniskā stāvokļa, spuldzes novietojuma un tās parametriem, lukturu ģeometriskā regulējuma.

Lukturu stikli mūsdienās vairumam automobiļu tiek izgatavoti no polikarbonāta. Biežāk sastopamie lukturu stiklu bojājumi ir plaisas, skrāpējumi, kā arī aizmiglošanās, kas ietekmē gaismas stara izkliedi, būtiski pasliktinot redzamību.

Lai neveicinātu šādu defektu rašanos sniega un ledus apstākļos, jāizvairās no lukturu virsmas tīrīšanas, izmantojot cietus priekšmetus.

Reflektors ir luktura elements, kas atstaro spuldzes izstaroto gaismu. Tā spoguļvirsmas tehniskais stāvoklis ietekmē luktura izstarotās gaismas daudzumu un virzienu. Biežāk sastopamie reflektora defekti ir atstarojošās virsmas oksidēšanās vai lobīšanās.

Spuldzes. Automobiļu lukturu tehnoloģijas nepārtraukti attīstās un, lai gan jaunākos automobiļos nereti sastopamas ksenona (HID) un nu jau arī LED tehnoloģiju spuldzes, tomēr uz ceļiem biežāk sastopamie automobiļi joprojām aprīkoti ar tradicionālajām halogēna spuldzēm.

Lai automobiļu lukturi, kas paredzēti halogēnspuldzēm, darbotos optimāli, katrā konkrētajā lukturī pieļaujama tikai automobiļa ražotāja noteiktajai specifikācijai atbilstošu spuldžu lietošana.

Tāpat spuldzēm jāatbilst ANO izdotajai regulai ECE R37 par transportlīdzekļu lukturos lietojamām spuldzēm ceļu satiksmē. Marķējumam ECE R37 jāatrodas uz spuldzes iepakojuma.

Lukturu izstarotās gaismas stara orientāciju nodrošina lukturu reflektorā vai stiklā (atkarībā no konstrukcijas) izveidotie gaismas stara izkliedes ģeometriskie elementi. Izvēloties spuldzes, ieteicams pievērst uzmanību uzlabotas veiktspējas spuldzēm, taču jāņem vērā, ka arī tām ir jāatbilst standartam.

Lai lukturis darbotos pareizi, spuldzes kvēldiegam ir jāatrodas noteiktā vietā attiecībā pret pārējiem optiskajiem luktura elementiem, tādēļ būtiski, lai spuldze tiktu ievietota precīzi paredzētajā stāvoklī.

Lietojot nesertificētas HID un LED gaismas spuldzes standarta halogēna spuldzēm paredzētajos lukturos, tiek izjaukta šo lukturu optiskās ģeometrijas sistēmas darbība un paaugstināts citu satiksmes dalībnieku apžilbināšanas risks.

Lukturu regulējums ir pēdējais, bet ne mazāk svarīgais posms pareizas lukturu darbības nodrošināšanā. Lukturu regulējuma pārbaudei nepieciešama lukturu stara pārbaudes ierīce un to ir iespējams veikt lielākajā dāļā autoservisu. Ja lukturu regulēšanas elementi ir tehniskā darba kārtībā, šis process nebūs ne dārgs, ne laikietilpīgs, taču ārkārtīgi nozīmīgs drošai ceļa izgaismošanai diennakts tumšajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!