Foto: F64

Patlaban autovadītāju tiesības ir 32 081 Jānim un 4 788 Līgām, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) dati. Tieši pirms vasaras saulgriežiem apkopotā informācija vēsta, ka arī šo vārdu īpašnieki ir pamanījušies nopelnīt pārkāpumu uzskaites punktus – nepilni seši tūkstoši Jāņu un 337 Līgas par likuma pārkāpumiem kopumā nopelnījuši 6265 pārkāpumu uzskaites punktus.

Lielākajai daļai nedēļas nogalē gaidāmo svētku gaviļnieku ir viens līdz četri soda punkti, tomēr likumsargu īpašu vērību izpelnījušies 14 Jāņi, no kuriem katrs jau uzkrājis 16 punktus, un viņiem ir liegtas tiesības vadīt transportlīdzekli. Salīdzinājumā ar Jāņiem, Līgas ir prātīgākas braucējas – maksimālais punktu skaits kādai no Līgām ir sasniedzis desmit.

Jāņi un Līgas ir iekļuvušas arī to autovadītāju melnajā sarakstā, kuriem tiesības atņemtas par braukšanu reibumā. Pērnā gada laikā par braukšanu dzērumā policija pieķērusi 494 Jāņus un trīs Līgas, bet šogad līdz vasaras saulgriežiem – 176 Jāņus un vienu Līgu. Gadu laikā Jāņi un Līgas, līdzīgi kā arī citi satiksmes dalībnieki, ir kļuvuši prātīgāki – visvairāk protokolu par braukšanu reibumā Latvijas Jāņiem un Līgām bija noformēti tālajā 2005.gadā – attiecīgi 731 un desmit.

CSDD un Valsts policija brīdina, lai arī Jāņi un Līgas ir vasaras saulgriežu gaviļnieki, arī viņiem netiks dotas atlaides policijas reidu laikā, pārbaudot, vai transportlīdzekļu vadītāji nebrauc iereibuši. CSDD kopā ar sadarbības partneriem šogad īsteno kampaņu pret braukšanu dzērumā "No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze. Nebrauc dzēris!".

Kopumā šāgada 1. jūnijā Latvijā bija vairāk nekā 827 tūkstoši transportlīdzekļu vadītāju apliecības, no tām – vairāk nekā 327 tūkstošiem sieviešu un vairāk nekā 500 tūkstošiem vīriešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!