Foto: TV raidījums "Zebra"

"Vēlies iebraukt Rīgā ar auto? Tad vai nu stāvi sastrēgumā, vai arī pārkāp noteikumus, ignorē stulbās zīmes un būsi galvaspilsētas centrā!" vērojot jaunās satiksmes organizācijas izmaiņas Kalnciema ielā, secina TV raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots un rosina Rīgas domei izveidot jaunu dienestu, kas specializētos pareizu zīmju uzstādīšanā.

Rīgas iedzīvotāji un viesi būs jau ievērojuši, ka sastrēgums Lielirbes un Kalnciema ielā virzienā uz galvaspilsētas centru veidojas pat dienas vidū, nevis tikai darbadienas rītos un vakaros. Šis "pudeles kakls", kas veido pastāvīgo sastrēgumu, rodas Kalnciema un Melnsila ielas krustojumā, kur šobrīd norit ceļa remonta darbi un uzstādītas jaunas zīmes.

Pauls Timrots ievēroja, ka ceļa zīmes, pirmkārt, nesaskan ar ceļa horizontālo apzīmējumu un, otrkārt, ceļa zīmes remonta darbu vietā ir uzstādītas nekorekti jeb neatbilstoši standartiem. Jaunās zīmes paredz, ka turpmāk Kalnciema ielā pa vienu joslu drīkst braukt tikai taisni, bet pa otru – tikai nogriezties pa labi uz Melnsila ielu. Savukārt ceļa horizontālais apzīmējums joprojām ļauj šajā joslā braukt gan taisni, gan nogriezties pa labi.

Ceļa zīmes uzstādītas tādas, kas atbilst "pastāvīgas" zīmes standartam, nevis "dzeltenās", kādas uzstādītas remontdarbu vietās. Rezultātā transportlīdzekļu vadītāji apmulst – vieni mēģina joslu mainīt pirms krustojuma, tomēr vairums blakus joslā pārkārtojas pašā krustojumā.

"Latvijā cilvēki ir iemācījušies rīkoties divos veidos – pēc likuma un pēc fakta. Un nav brīnums, jo zinām – Latvijā ceļa zīmēm ticēt nevar! Skaties pats, kur kādi šķēršļi – tā ir paša atbildība. Ceļa zīmes tikai mulsina un reizēm kaut ko informē, bet līdz galam tām ticēt nevar," ar novērojumiem dalās Pauls Timrots.

"Šajā vietā varēja nelikt arī nevienu zīmi – situācija no tā nemainītos. Rīgā nav mazums tādu ielu bez zīmēm, kur pirms krustojuma ir divas joslas vienā virzienā, bet pēc – viena. Latvijas iedzīvotāji ir rūdīti braukt draņķīgos apstākļos," norāda "Zebra" vadītājs.

"Patiesībā Rīgas domei ir nepieciešams kāds dienests, kas palīdz noformēt ceļu remontdarbu vietas. Autobraucēji jau ir pieraduši, ka parasti pirms tādām vietām ir jābūt vismaz vienai dzeltenajai zīmei, kas informē par remontu. Tomēr šeit tādas nav nevienas, un ir pilnīgs bardaks," rezumē Timrots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!