Foto: Privātais arhīvs

Valsts policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību provokatīviem simboliem uz automašīnām.

Lai novērstu iespējamas provokācijas, Valsts policija pievērsīs pastiprinātu uzmanību automašīnām ar dažādiem aizdomīgiem uzrakstiem, tostarp tām, uz kurām būs burti "Z", "V", kā arī citi burti, piemēram, "O", "X" un "A". Tāpat tiks fiksētas automašīnas ar Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" un PSRS simboliem un karogiem. Šādu automašīnu vadītāji tiks apturēti un pārbaudīti.

Valsts policija aicina iedzīvotājus neiesaistīties provokācijās, bet informēt policiju, ja tiek manīts, ka uz automašīnām vai citviet ir izvietoti Kremļa agresiju atbalstoši uzraksti vai simboli. Par to jāinformē policija, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Kā ziņots, arī Igaunijas policija saistībā ar pašreizējo starptautisko drošības krīzi sākusi pievērst īpašu uzmanību iespējamu provokāciju novēršanai, cita starpā brīdinot, ka apturēs automašīnas, uz kurām būs uzlīmēts latīņu alfabēta burts "Z", ko Krievijā sākuši izmantot Kremļa agresijas atbalstītāji.

Kā pastāstījis Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta ģenerāldirektors Elmārs Vahers, šādas mašīnas policija noteikti apturēs, liks zīmi noņemt, bet pašu autovadītāju pārbaudīs.

Krievijas mediji vēsta par sava veida "zibakciju", kuras dalībnieki uz automašīnu vai dzīvokļu logiem uzlīmē baltu burtu "Z", – tās mērķis esot apliecināt "patriotismu un pateicību krievu karavīriem", kuri piedalās agresijā Ukrainā, ko Kremļa propaganda joprojām neļauj saukt citādi kā vien par specoperāciju Donbasa glābšanai.

Cilvēki vaicājot, ko nozīmē šāds burts, kas ar baltu krāsu uzkrāsots uz karā iesaistītajiem Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem. Oficiālā nozīme tā arī neesot zināma, tādēļ ļaudis sociālajos tīklos izsaka dažādus pieņēmumus, piemēram, iespējams, "Z" apzīmē vārdu "Zapad" ("Rietumi"), "V" – "Vostok" ("Austrumi").

Krievija 24. februārī sāka uzbrukumu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!