Šoreiz raidījumā "Ātruma cilts" viesojas Rīgas Motormuzeja kolekcijas jaunpienācējs – Baltijā un Polijā vienīgais 1937. gada "Dodge DeLuxe D5" automobilis.

Elegantais ASV autobūves meistardarbs ir būvēts 1937. gadā un, kā izbraucienā atzīst Pauls Timrots, tolaik auto bija vērtīgāks par tā braucēju. Markuss Ginters, Rīgas Motormuzeja gids, zina stāstīt, ka šis auto atrasts caur sludinājumu un uz Latviju pavisam nesen atceļojis no Zviedrijas.

Laikā, kad Latvijā zirgu bija vairāk nekā mašīnu, šādi auto braukājuši arī pa mūsu ceļiem, bet ASV pirms kara saražots 300 000 vienības "Dodge DeLuxe D5" automobiļu. Vēlāk no tiem arī daudz pārņemts padomju autobūvē.

Senajam auto ir milzu dzinējs un tas uz 100 kilometriem patērē vismaz 15 litrus degvielas. Paulam un Markusam ir iespēja pašiem pārliecināties, ka šis ir īstens ASV autobūves ērtību paraugs. "Dodge" salonā visam pietiek vietas kā limuzīnā, turklāt pasažieru komfortam tajā ir papildu aprīkojums – krāsniņa un pelnutrauki.

Kāpēc pirmskara laikos auto bija ērtāki un vai auto ražošana tiešām pēdējo 100 gadu laikā ir tik ļoti mainījusies, tiek noskaidrots jaunajā raidījuma sērijā.

Raidījumu "Ātruma cilts" piedāvā portāls "Delfi" sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!