Foto: Privātais arhīvs

16 gadus vecā vides aktīviste Grēta Tūnberga beidzot ir atgriezusies savās mājās Zviedrijā un ķērusies pie aktivitātes, ar kuru nodarbojās vēl pirms kļuva pasaules slavena – piektdienās sebo skolu un Stokholmā protestē pie Zviedrijas parlamenta pret globālajām klimata pārmaiņām.

Pēc gandrīz pusgadu ilgušās pasaules turnejas Tūnberga piektdien, 20. decembrī, savos soctīklos publicējusi fotogrāfiju, ar kuru atgādina, ka nav aizmirsusi, ar ko tika pamanīta globālo vides aktīvistu komūnā – iknedēļas protestēšanu pret klimata pārmaiņām pie Zviedrijas parlamenta.

Tūnberga no kārtējās ANO klimata konferences (COP25) Madridē atgriezās dzimtajā Zviedrijā otrdien, 17. decembrī. Ceļš mājup zviedru meitenītei neiztika bez kārtējiem skandāliem, jo pēc viņas publicētās fotogrāfijas, pozējot uz vilciena vagona grīdas, Vācijas dzelzceļa kompānija publiski atklāja, ka Tūnbergai bija pirmās klases biļete un viņa tika apkalpota pirmās klases sēdeklī.

Zviedru vides aktīviste mēneša pirmās divas nedēļas pavadīja ANO klimata konferencē Madridē, kur ieradās ar buru katamarānu (ar diviem rezerves dīzeļmotoriem) no ASV.

Zviedriju Tūnberga pameta šovasar, lai ar vairākus miljonus vērtu oglekļa šķiedras buru jahtu, kurai arī bija rezerves dīzeļmotors, no Eiropas dotos uz ASV, kur septembrī notika ANO klimata konference. Tajā viņa uzstājās ar emocionālu runu, kas viņu padarīja gan pasaules slavenu, gan pretrunīgi vērtētu ne tikai pasaules lielvaru vadītāju, bet arī sabiedrības pārstāvju vidū.

Tomēr Tūnbergas pūles nav bijušas veltas, jo viņa tika atzīta par izdevuma "Time" gada cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!