Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikāņu žurnāls "Time", kas ik gadu veido pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstu, par šī gada personu izvēlējis zviedru vides aktīvisti Grētu Tūnbergu.

Tūnberga uz žurnāla vāka pieteikta ar saukli "jaunības spēks".

Tūnberga, būdama 15 gadus veca, 2018. gada vasarā sāka protesta akcijas, pieprasot valdībai stingrāk cīnīties pret klimata pārmaiņu veicinošā piesārņojuma radīšanu.

Pusaudze katru piektdienu mācību apmeklēšanas vietā devās piketēt pie Zviedrijas parlamenta ēkas, pieprasot politiķiem aizdomāt par globālās sasilšanas katastrofālajām sekām.

Viņai drīz sāka pievienoties skolēni un studenti daudzās pasaules valstīs.

2019. gada 23. septembrī Tūnberga uzstājās ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, ko sāka ar vārdiem: "Jūs nozagāt manu bērnību." Viņa pārmeta politiķiem par bezdarbību ekoloģiskās katastrofas priekšā, uzsverot, ka "ļaudis cieš, mirst, iet bojā ekosistēmas, bet mēs atrodamies uz masu iznīcības sliekšņa".

Zviedrijas parlamentārieši izvirzīja Tūnbergu Nobela miera prēmijai, norādot, ka klimata pārmaiņas ir galvenais mūsdienu drauds, bet pusaudzes uzsāktā masu kustība ir ieguldījums cīņā pret to.

"Time" gada cilvēku izvēlas kopš 1927. gada. Par tiem kļūst personas vai grupas, kas radījuši pozitīvu vai negatīvu ietekmi uz pasaules notikumiem. 2018. gadā tika izvēlēts nogalinātais Saūda Arābijas žurnālists Džamals Hašogi, bet 2017. gadā "klusuma pārtraucēji" – cilvēki, kuri runā par seksuālo vardarbību.

2016. gadā par "Time" gada cilvēku kļuva ASV prezidents Donalds Tramps, bet 2007. gadā Krievijas līderis Vladimirs Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!