Tālajā 1979. gadā grupa "The Buggles" kļuva popuāra ar hitu "Video Killed the Radio Star" – 16 valstīs tā ieņēma mūzikas topu spici. Jautāsiet, kāds tam sakars ar automobiļiem un šīsdienas stāstu? Laikam ejot, mūsu paradumi mainās. Ja pagājušā gadsimta 80. un 90. gados Eiropā milzu popularitāti (gluži kā radio pagātnē) guva mazās klases automobiļi, tad šodien par tādiem teju vai esam aizmirsuši.

Pilnīgi iespējams, ka pie vainas tam ir pilsētas krosoveri, kuri (lai gan gabarītos līdzīgi un radīti uz identiskas platformas) spēj piedāvāt saviem pircējiem papildu ērtības un ar savu vizuālo tēlu faktiski nogalina iepriekšējo gadu elkus.

Tātad, kopējot the "Buggles" liriku, var teikt "T-Cross Killed the Polo Star". Šajā studijas "RJ76 Films" raidījuma "Tavs Auto TV" sižetā tiek skaidrots, vai būtu jāskumst par to, ka jau pirms laba laika pienāca gals mazauto ērai – pilsētas apvidnieks "Volkswagen T-Cross" aizstājis kādreiz tik populāro "Polo" hečbeku.

Šoreiz raidījuma viešņa ir džeza dziedātāja Jūlija Zakirova – viņa ir "Sony Jazz Stage Grand Prix" ieguvēja, piedalījusies dažādos džeza festivālos, absolvējusi Mūzikas akadēmiju un komponē arī savu oriģinālmūziku. Tiesa, viņa pati sevi nesauc par džeza dziedātāju, jo tīk dažādi mūzikas stili un to kombinēšana.

"VW T-Cross" Latvijā pazīstam jau kopš 2019. gada. Un jau no saviem pirmsākumiem tas ir guvis ievērojamus panākumus. Baltijas valstīs kopā ir pārdoti vairāk nekā 5500 šādu auto, un kopš šī gada tas ir pieejams modernizētā versijā, kas var palepoties ar gana bagātīgu aprīkojumu.

Salonā, kā jau ierasts modernā VW interjerā, atradams gan "Digital Cockpit", kuru var pielāgot pēc savas gaumes un vēlmēm, gan 20,3 cm multimediju displejs, caur kuru gan kontrolēt savu tālruni, gan mainīt auto iestatījumus. Jauki, ka saglabāts atsevišķs vadības bloks klimata kontrolei, nebūs jāmeklējas, kā palielināt temperatūru salonā vai mainīt gaisa plūsmas.

Domājams, ka pat tie, kuri saka, ka viņiem ir "pie kājas", kāds ir viņu auto degvielas patēriņš, sirds dziļumos vēlētos maksāt par patērēto degvielu pēc iespējas mazāk. "T-Cross" Latvijā pieejams ar trīs veidu mazlitrāžas turbo dzinējiem ar jaudu no 95 ZS līdz 150 ZS. Tos iespējams komplektēt gan ar manuālo, gan automātisko pārnesumkārbu un, pateicoties auto kompaktajiem gabarītiem un salīdzinoši zemajai pašmasai (1300 kg), "T-Cross" ir gana taupīgs – "pēc papīriem" tam pietiek vidēji ar 5,6 litriem uz 100 km (pēc WLTP standarta). Reālajā dzīvē gan, kā ierasts, tas ir nedaudz lielāks.

Interesants risinājums ir rasts otrās sēdekļu rindas plašuma palielināšanai. Kā jau noprotat – šādas klases auto lielāko savas dzīves daļu pavada pilsētā, un teorētiski nav svarīgi, cik liels ir to bagāžnieks. Tad nu, lūk, lai palielinātu vietu otrās rindas pasažieriem, aizmugurējais sēdeklis ir pārbīdāms par 140 milimetriem. Savukārt, ja nepieciešama lielāka vieta bagāžā, bīdām to atpakaļ un iegūstam lielāku bagāžas telpu (no 385 līdz 455 litriem).

Vizuāli šis auto pēc atjauninājuma kļuvis skaistāks –, ja iepriekš varēja diskutēt par auto aizmugurējās daļas dizainu, tad tagad jaunās lampas padarījušas to līdzīgāku savam brālim "T-Roc", kurš "krosam" dizaina ziņā līdz šim "grieza ārā pogas".

2023. gadā VW ir nostiprinājis pozīciju kā pieprasītākais SUV zīmols Eiropā. Un atgriežoties pie ievada – vai mums būtu jāskumst par mazauto ēras galu? Skumjām nav pamata – no šī apvērsuma esam tikai ieguvēji, jo mazie krosoveri spēj piedāvāt ērtības gan iekāpšanas ziņā, gan ceļa pārredzamībā, ko var novērtēt diendienā. Un "T-Cross", lai gan milimetros un centimetros pieder mazās klases automobiļiem, ir ar gana plašu dvēseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!