Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījumā "Tavs Auto TV" ir, iespējams, viens no nepraktiskākajiem automobiļiem pasaulē. Tas ir skaļš, tam ir divas sēdvietas, cieta, sacensībām piemērota balstiekārta, četru litru atmosfēriskais dzinējs, kuram tīri labi garšo degviela, un tikai 82 mm augsts klīrenss. Tomēr, par spīti visam uzskaitītajam, pieskaroties šī auto stūresratam, dzīve uzreiz kļūst gaišāka – tas ļauj aizmirsties un baudīt katru brauciena sekundi. Runa ir par "Porsche 718 Cayman GT4" automobili.

Raidījuma viesis ir cilvēks, kuram ir ilgstoša un daudzveidīga pieredze ar ātriem automobiļiem. Raimonds Strokšs, pirms kļuva par autosporta sacensību organizatoru, šī gadsimta pirmajā desmitgadē astoņus gadus braucis Latvijas rallija čempionātā, bet pirms tam – četru gadu dalība autokrosā. Tomēr nu jau ilgāku laiku viņu labāk pazīstam kā pasaules un Eiropas rallijkrosa (RX) Rīgas posma organizatoru, kā arī Eiropas rallija čempionāta Liepājas rallija rīkotāju. "RA Events" direktors Strokšs atzīst, ka sacensību rīkotāja "darbs ar papīriem" viņam nebūt nav kļuvis tuvāks par iespēju braukt tajās pašam.

"Porsche 718 Cayman GT4" – 420 zirgspēki, 3,9 sekundes līdz "simtam" un 304 km/h maksimālais ātrums. Vārdu sakot, šis ir perfekts auto tiem, kuriem dzīvē patīk sasniegt maksimumu. Un arī tiem, kuri labprāt – ja ir iespēja izvēlēties – sēdīsies sporta sēdeklī, nevis mīkstā, ērtā ādas dīvānā.

Šis ir jau otrās paaudzes "Cayman GT4". Salīdzinājumā ar savu priekšteci šis ir īsts monstrs: tā piespiedejspēks, pateicoties aerodinamikas elementiem – milzīgajam aizmugurējam spoilerim, sānu lūkām un difuzoram, – ir uzlabots par 50%. Lielākā daļa piekares un bremžu sistēmas detaļu ir identiskas ar "911 GT3" modifikācijai – milzīgie riteņu diski ar "semi-slick" riepām nodrošina satriecošu saķeri ar ceļu – pat draņķīgos laika apstākļos. Interesants fakts – jaunais "GT4" Nirburgringas trasē pārspēja sava priekšteča rezultātu par 12 sekundēm, veicot 20,8 km apli tikpat ātri, kā "911 GT3 RS" (997) ar četru litru motoru.

Salonā arī valda autosporta disciplīnai atbilstošs minimālisms: šeit pat nav klasisko durvju atvēršanas rokturu, tie aizstāti burtiski ar striķīšiem. "Alcantara" sporta stūresrats, klasiskie "Porsche" mērinstrumentu pulksteņi – sarkanā līnija "GT4" tahometrā ir pie 8000 apgriezieniem minūtē! Šis auto pieejams gan ar manuālo, gan automātisko pārnesumkārbu.

Lai gan "GT4" raidījums sākotnēji nodēvēja par "nepraktisku" auto, patiesībā tas ir gana labi piemērots ikdienas dzīvei. Braucot nelielā ātrumā (līdz 3000 apgr./min), lai taupītu degvielu, tas spēj atslēgt daļu no dzinēja cilindriem. Turklāt tam ir veseli divi bagāžnieki – gan priekšā, gan aizmugurē, – jo motors ir novietots auto vidū.

"GT4" nav "Porsche" peļņas avots. Ņemot vērā, cik daudz dārgu un augstvērtīgu daļu ir salikts šajā auto, raugoties uz tā cenu (bāzes versijā – 102 950 eiro), pret, piemēram Nirburgringas trasē līdzvērtīgo "911 GT3", kas maksā 179 950 eiro, to varētu nosaukt teju vai par "dāvanu" sportiskas braukšanas cienītājiem. Par tādu kā jaudas un dinamikas ekstraktu, kurš piešķir īpašu garšu pat visikdienišķākajam braucienam "uz veikalu pēc piena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!