Foto: TV3 raidījums "Zebra"
Turpmāk sodi par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem būs jāsamaksā 30 dienu laikā, citādi tie tiks nodoti piedziņai tiesu izpildītājam. Līdz šim autobraucēji bija pieraduši, ka sodus varēja bez sadārdzinājuma samaksāt pie automobiļa tehniskās apskates reizi gadā, tomēr tagad, nenomaksājot sodu mēneša laikā, var iedzīvoties pamatīgos parādos.

"Tiesu izpildītājs reģistrē lietu, sūta ierakstītu vēstuli parādniekam, kurā norāda, ka ir pienākums samaksāt šo parādu plus piedziņas izdevumus. Šajā paziņojumā būs norādītas 10 dienas samaksai. Šajās 10 dienās tiek pielietots koeficients, kas samazina tiesu izpildītāja izdevumus apmēram uz pusi. Ja parādnieks sodu samaksā šo 10 dienu laikā, tad var rēķināties ar zemākiem tiesu izpildītāja izdevumiem. Ja palaiž garām arī šo 10 dienu termiņu, tad jārēķinās, ka būs jānomaksā gan sods, gan arī pilni piedziņas izdevumi," skaidro zvērinātā tiesu izpildītāja Inta Kešāne.

Piemēram, ja autovadītājam par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu ir noteikts 40 eiro sods, tad 30 dienu laikā arī jānomaksā šie 40 eiro. Ja tas netiek izdarīts, tad šis parāds tiek nodots tiesu izpildītājam, kurš no parādnieka 10 dienu termiņā jau pieprasīs kopumā 69 eiro. Ja parādnieks šos 69 eiro nenomaksā 10 dienu laikā, tad pēc tam tiesu izpildītājs piedzīs jau kopumā 80 līdz 90 eiro. Ja parādnieks joprojām ignorē termiņus, tad šī summa tikai turpinās augt atkarībā no piedziņas izpildes līdzekļiem.

"Tālāk darbojas Civilprocesa likums ar visiem piespiedu izpildes līdzekļiem, kas ietver piedziņas vēršanu uz darba samaksu vai uz naudas līdzekļiem bankās. Bet, ja tie sodi un parādi ir uzkrāti jau lielos apmēros, tad piedziņu var vērst arī uz kustamo mantu vai nekustamo īpašumu," norāda zvērinātā tiesu izpildītāja.

Šis 30 dienu termiņš, kurā jānomaksā noteiktais sods, tiek skaitīts no dienas, kurā stājies spēkā lēmums par administratīvā soda piemērošanu. Dažu pārkāpumu gadījumā šis datums var sakrist, ja lēmums pieņemts tajā pašā dienā, kad autobraucējs izdarījis pārkāpumu.

Jebkuru piespriesto sodu drīkst pārsūdzēt un uz šo periodu soda piedziņa netiek izpildīta – tikai pēc lēmuma pieņemšanas, ja sodu pārsūdzētajā iestādē neatceļ un atstāj spēkā.

Ja autobraucējam nav iespēju piespriesto sodu nomaksāt 30 dienās, tad ir daži likumā paredzētie palīdzības rīki. Viens no variantiem ir lūgt Valsts policijai atlikt samaksas termiņu līdz pat papildu mēnesim vai arī lūgt šo soda summu sadalīt pa daļām. Sadalot maksājumu pa daļām, maksimālais nomaksas termiņš ir seši mēneši. Tomēr šādam lūgumam ir jābūt objektīviem apstākļiem, kurus var pamatot policijai.

Lai nepalaistu garām, piemēram, piespriesto fotoradara vai stāvvietas sodu, autobraucējam jāreģistrējas CSDD e-pakalpojumu sistēmā e.csdd.lv, norādot aktuālo e-pasta adresi, uz kuru tiks sūtīti atgādinājumi, vai korekta pasta adrese, ja vēlas informāciju saņemt drukātā veidā. Tāpat piespriestos sodus var aplūkot arī valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!