Foto: DELFI

27. maijā uzņēmums "Delfi Meedia" organizē reģionā pirmo Ukrainas investīciju konferenci, kurā Ukrainas uzņēmēji un valsts amatpersonas tiksies ar uzņēmējiem, investoriem, baņķieriem, uzņēmēju organizāciju pārstāvjiem un amatpersonām no Baltijas un Skandināvijas valstīm, lai gūtu skaidrāku izpratni par iespējām piedalīties Ukrainas atjaunošanā un investīcijām valsts ekonomikā.

"Ukrainas atjaunošana ir mūsu kopīgs uzdevums. Šausmīgā kara gados Ukraina pārliecinājās, ka tai ir daudz līdzīgi domājošu cilvēku un draugu gan Eiropā, gan visā pasaulē. Par laimi, katrs karš reiz beidzas, un mēs ceram, ka tas Ukrainā notiks ļoti drīz. Diemžēl tik pozitīvs scenārijs visdrīzāk nav iespējams, jo agresora uzbrukums un izmisums neļauj apdzist kara ugunij. Taču mūsu kopējais pienākums ir domāt par to, kā kara laikā un pēc tā beigām mēs varam palīdzēt Ukrainai kļūt par modernu, eiropeisku un drošu valsti. Ukraina ir spēcīga un ārkārtīgi noturīga valsts; Ukrainas ekonomiskais potenciāls ir neierobežots," stāsta "Delfi" un "Eesti Päevaleht" galvenais redaktors Urmo Sūnvalds.

Lai pārspriestu šos jautājumus, "Delfi Meedia", "Miltton" un Igaunijas Ārlietu ministrijas rīkotā konference pulcēs Ukrainas galveno nozaru vadītājus un pārstāvjus, kā arī Baltijas un Skandināvijas valstu uzņēmējus, baņķierus un valsts aģentūru vadītājus.

"Katrs jauns kontakts ir solis ceļā uz stiprāku Ukrainu, bet katra jauna iepazīšanās un vienošanās padara stiprāku gan Ukrainu, gan visu Eiropu. Ukraina ir maksimāli jāstiprina un jāatbalsta, ekonomiski spēcīga Ukraina ir daļa no visas Eiropas drošības garantijas. Pateicos arī mūsu līdzorganizatoriem – "Miltton" un Igaunijas Ārlietu ministrijai – par tik atbildīga uzdevuma uzņemšanos," viņš saka.

Viens no konferences partneriem ir Igaunijas Ārlietu ministrija. Ministrijas vicekanclere ārējās ekonomikas un attīstības sadarbības jautājumos Marīna Ratņika uzsver starptautiskās sadarbības nozīmīgumu: "Ekonomiskā sadarbība ar Ukrainu nodrošina Ukrainas valsts spēku un stabilitāti arī kara apstākļos. Arī ekonomikas uzturēšana ir lētāka nekā Ukrainas atjaunošana pēc kara beigām. Tādējādi katrs iztērētais cents ir ieguldījums Ukrainas nākotnē."

"Šobrīd Ukrainas uzņēmējdarbības vide saskaras ar izaicinājumiem, taču tajā ir iespējams strādāt. Igaunijas uzņēmēji aktīvi un drosmīgi attīsta biznesa kontaktus Ukrainā, un Igaunijas Ārlietu ministrija viņus atbalsta, cik vien spēj. Šogad Ukrainā un arī Igaunijā organizēsim vairākus nozarei specifiskus biznesa seminārus," saka Ratņika.

"Ukraina nav tikai izturīga un drosmīga valsts; Ukraina ir plaukstošu iespēju centrs, kas ir atvērts sadarbībai un ieguldījumiem. Ukraina piedāvā daudz iespēju investoriem. Mūsu uzdevums ir palīdzēt noteikt labākos variantus auglīgai sadarbībai gan Ziemeļvalstīm, gan Ukrainai. Esot uz vietas, mēs precīzi zinām, kas jādara, lai palīdzētu Ukrainai saglabāt trauslo līdzsvaru starp karu un dzīvību. Kopā mēs varam cīnīties ar šo briesmīgo karu un veidot spēcīgas partnerattiecības un sadarbību," uzsver "Miltton" vadītāja Ukrainā Tatjana Tregobčuka.

Konferencē piekrituši piedalīties: "AeroDrone" partneris Dmitrijs Šimkivs; "Dragon Capital" pārstāvis Jevgeņijs Baranovs; "Luxoft" rīkotājdirektore/personāldirektore Jeļena Samborskaja; Eiropas Biznesa asociācijas izpilddirektore Anna Derevjanko; Oleksandrs Meļņičenko, Investīciju piesaistes un atbalsta biroja "Ukraine UkraineInvest" izpilddirektors; Valērija Jonana, Ukrainas Digitālās transformācijas ministrijas Eiropas integrācijas ministra vietniece; Oļegs Ņivjevskis, Kijevas Ekonomikas augstskolas (KSE) ekonomikas maģistra studiju dekāns, asociētais profesors, Pārtikas un zemes izmantošanas pētījumu centra biedrs; Anna Zamazejeva, Ukrainas Energoefektivitātes un energotaupības valsts aģentūras vadītāja; Mihails Radutskis, Augstākās Radas Nacionālās veselības, medicīniskās aprūpes un medicīniskās apdrošināšanas komitejas priekšsēdētājs.

Dalībnieku saraksts tiek pastāvīgi papildināts.

Pēc Sūnvalda teiktā, konferencē no pirmavotiem varēs dzirdēt neparastus stāstus par pašreizējo ekonomisko situāciju Ukrainā un veidus, kā to pārvarēt, kā arī domas un sapņus, par ko var kļūt dažādas Ukrainas ekonomikas nozares, kā ieguldīt tajās un kā izglītības vide maina kara plosīto valsti.

Konferenci, kas notiks 27. maijā Tallinas daudzfunkcionālajā pasākumu centrā "Kultūras katls", vadīs ERR žurnālists Johanness Tralla un bijušais Somijas laikraksta "Helsingin Sanomat" galvenais redaktors Kaius Niemi, kurš šobrīd strādā "Miltton".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!