Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas eksportētāji nodrošina Krievijas iedzīvotājus ar kara netraucētu dzīvesveidu, izpētījis Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

"Re:Baltica" rīcībā ir nonākuši Krievijas muitas deklarāciju dati par uzņēmumiem, kas turpina sadarboties ar Krieviju. Žurnālistikas centrs atlasīja 20 lielākos eksportētājus pirmajos divus kara gados – no 2022. līdz 2023. gadam. Tie uz Krieviju eksportē alkoholu, bezvadu austiņas, mežģīņu veļu, trikotāžu, smaržas, šokolādi, medikamentus un citas lietas.

Tā ir pirmā reize, kad šādi kopainas dati tiek publicēti, atzīmē žurnālistikas centrs.

Topa augšgalā ir "Wellman Logistics", "Olainfarm", "Kalceks", "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER)", "CW Tehnics".

"Wellman Logistics" eksporta vērtība šajos divos gados pārsniedza 146 miljonus ASV dolārus, "Olainfarm" – 100 miljonus, "Kalceks" eksporta vērtība sasniedza gandrīz 98 miljonus ASV dolārus, savukārt "CW Tehnics" pārsniedza 18 miljonus.

"Wellman Logistics" ir lielākais Latvijas eksportētājs uz Krieviju, divos gados piegādājot preces par 146 miljoniem ASV dolāru. Uzņēmums saņem preces, glabā, kārto muitas procedūras un nosūta tās tālāk uz Krieviju. "Wellman Logistics" apgādā Krieviju ar franču, spāņu un čīliešu vīniem, amerikāņu viskijiem – un arī bezvadu austiņām, ledusskapjiem un trauku mašīnām, izpētījis "Re:Baltica".

"Neviena no precēm, ko mēs piegādājam, nepieder mums. Neviena no precēm, ko mēs piegādājam, nav pakļauta sankcijām," norādījis Grupas vadītājs Ivo Tahks. "Mūsu darbs ir piedāvāt pakalpojumus ES reģistrētiem uzņēmumiem, ar ko mēs sadarbojamies daudzus gadus. Neviens jauns uzņēmums vai Krievijā reģistrēts uzņēmums nav un nākotnē nebūs mūsu klients."

Jāatzīmē, ka klātienes intervijai žurnālistikas centram "Re:Baltica" nepiekrita neviens no 20 uzņēmumiem. Atbildes rakstiski sniedza 9 uzņēmumi.

Visu Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" rakstu var izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!