Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šonedēļ ir konstatējis jau trīs gadījumus, kad mājputnu gaļa bijusi piesārņota ar salmonelozi izraisošām baktērijām - "Salmonella Infantis", "Salmonella Enteritidis" un "Salmonella Newport", atklāja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Tostarp divos gadījumos salmonellas konstatētas Polijas izcelsmes putnu gaļā, bet vienā gadījumā Ungārijas izcelsmes putnu gaļā.

Par visiem gadījumiem dienests ir ziņojis Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā, tādējādi šogad kopumā Latvija ir ziņojusi par četriem gadījumiem, kad citu valstu izcelsmes putnu gaļā konstatētas salmonellas.

Meistere norādīja, ka līdzīgs ziņojumu skaits gada pirmajos mēnešos bija arī 2023.gadā, kad Latvija ziņoja par trim salmonellu gadījumiem Polijas izcelsmes putnu gaļā.

Tāpat viņa sacīja, ka pagājušajā gadā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis EK Ātrās brīdināšanas sistēmā ir sniegušas vairāk nekā 150 ziņojumus par salmonellām Polijas izcelsmes mājputnu gaļas produktos. Aptuveni 5% no šiem gadījumiem ir atklājis un ziņojis PVD. Vēl gadu iepriekš sistēmā bija vairāk nekā 180 ziņojumi par salmonellām Polijas izcelsmes putnu gaļā, bet šogad sistēmā jau bijuši teju 30 dažādu dalībvalstu ziņojumi par atklātām salmonellām Polijas izcelsmes putnu gaļā.

"Piemēram, Lielbritānija, ņemot vērā iepriekš minēto, šobrīd izskata iespēju aizliegt putnu gaļas importu no Polijas. Kamēr nav kopīgas ES nostājas šajā jautājumā, PVD turpinās pastiprināti izlases veidā pārbaudīt citu valstu, bet jo īpaši Polijas izcelsmes mājputnu gaļu uz salmonelozes izraisītājiem", komentēja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

Kopumā PVD par dažādiem atklājumiem dažādos pārtikas produktos 2022.gadā sniedzis 92 ziņojumus EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, 2023.gadā 100 ziņojumus, bet šī gada pirmajos mēnešos 44 ziņojumus par oficiālās kontroles laikā atklātām neatbilstībām dažādos pārtikas produktos.

Lai nepieļautu ar salmonellām piesārņotu Latvijas izcelsmes pārtikas produktu nonākšanu apritē, PVD īsteno stingru zoonotisko salmonellu uzraudzības programmu visās Latvijas mājputnu novietnēs, kuras piedalās pārtikas apritē. Tā ietver gan pašu mājputnu novietņu īstenotu laboratorisko kontroli paškontroles ietvaros, gan oficiālo kontroli, ko veic dienests.

Dienestā uzsvēr, ka zoonotiskās salmonellas Latvijas mājputnu novietnēs tiek konstatētas katru gadu. Visos gadījumos, kad tās konstatētas, notiek inficēto mājputnu izkaušana, ar sekojošiem tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumiem. Lai atjaunotais mājputnu ganāmpulks neinficētos, novietnēm ir jāuzlabo biodrošība un skrupulozi tā jāievēro, kā arī Latvijā ir iespējama mājputnu profilaktiska vakcinācija pret zoonotiskajām salmonellām.

PVD atgādina patērētājiem, ka dažādi pārtikas piesārņotāji, tostarp salmonellas, ir konstatējami tikai laboratoriski, tāpēc gatavojot, vienmēr ir jāpatur prātā piesārņojuma risks. Lai pasargātu sevi no pārtikas izraisītām saslimšanām, tostarp salmonelozes, jāievēro personīgā higiēna, stingri jānodala jēlprodukti no gatavajiem produktiem ne tikai ledusskapī., bet arī gatavojot, kā arī produkti ir pareizi termiski jāapstrādā, kārtīgi jānovāra vai jāizcep, jo augstā temperatūrā salmonellas baktērijas iet bojā.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!