Foto: Publicitātes foto

Alus darītava "Valmiermuižas alus" pērn piedzīvojusi vēsturiski veiksmīgāko gadu: tās apgrozījums 2023. gadā audzis par 34%, sasniedzot rekordu – 9,53 miljonus eiro, bet alus darītavas peļņa bijusi 193 000 eiro. Lai arī pērn kopējais Latvijā izbrūvētā alus apjoms samazinājies par 15%, Valmiermuižā izbrūvēts par 11% vairāk alus nekā iepriekš, nodarbinot 111 darbinieku un nodokļos samaksājot 2,8 miljonus eiro.

""Valmiermuižas alus" no pirmās dienas ir brūvēts, tiek brūvēts un tiks brūvēts tikai Latvijā, Valmiermuižā," uzsver alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

"Esam piedzīvojuši sarežģītus apstākļus vairāku gadu garumā. Pandēmijas izraisītos ierobežojumus nomainījuši ģeopolitiski izaicinājumi, strauja inflācija un neredzēti augsta Euribor likme. Tomēr mums ir izdevies audzēt gan izbrūvētā alus apjomu, gan apgrozījumu, un tas ļauj ar cerībām skatīties arī uz šo gadu," viņš saka.

Visstraujāko izaugsmi pērn piedzīvojis bezalkoholiskā alus noiets: tā pārdošanas apjoms audzis par 46%. Arī šogad alus darītava plāno ieviest divas jaunas bezalkoholiskā alus garšas. Savukārt Valmiermuižas kvasa un "Gardu muti" zelteru kopējais pārdošanas apjoms litros pērn palielinājies par 10%.

"Mūsu apņemšanās ir katru gadu palielināt bezalkoholiskā alus un bezalkoholisko dzērienu īpatsvaru Valmiermuižas alus darītavas apgrozījumā," uzsver Ruņģis.

Pērn "Valmiermuižas alus" veicis arī būtiskus pilnveidojumus ilgtspējas jomā: depozīta sistēma ļāvusi atkārtoti izmantot 88% no visām puslitra tilpuma alus pudelēm. Tāpat, ieguldot 30 000 eiro, izdevies par 25% samazināt ūdens patēriņu alus darītavā. Ruņģis norāda – alus darītavas apņemšanās turpmākajos gados ir vismaz 20% no visiem ieguldījumiem novirzīt ietekmes uz vidi mazināšanai.

SIA "Valmiermuižas alus" ir mazā muižas alus darītava, kas 100% pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds". 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% ‒ Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenverwaltung AG" (ILAG) un 16% ‒ Austrijas uzņēmumam "MVF40".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!