Foto: Shutterstock

Trīs no četriem revīzijas ziņojumiem nav brīdinājuši, ka uzņēmumiem draud bankrots, vēsta "Financial Times".

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem kopš 2010. gada revīzijas veicēji bieži vien nav cēluši trauksmi pirms lielu Apvienotās Karalistes uzņēmumu sabrukuma, tādējādi radot bažas, ka tie nepilda vienu no savām pamatfunkcijām.

Trīs no četriem revīzijas ziņojumiem nav brīdinājuši par to, ka uzņēmumiem, kas galu galā bankrotēja, bijis risks "aiziet pa burbuli", teikts ziņojumā, ko pirmdien publicēja Šefīldas Universitātes zinātnieku kolektīvs "Audit Reform Lab".

Medijs norāda, ka revidentiem ir jāiekļauj brīdinājums par darbības turpināšanu, ja viņi uzskata, ka pastāv kāds risks, nevis jāprognozē, ka tas notiks.

Pētījumā, kurā tika analizēti 250 lielāko biržā kotēto uzņēmumu, kas bankrotēja laikā no 2010. līdz 2022. gadam, revīzijas ziņojumi, tika konstatēts, ka EY izteica brīdinājumus par darbības turpināšanu tikai vienam no pieciem uzņēmumiem, kurus tas revidēja gadu pirms bankrota, kas ir zemākais rādītājs, ja raugās uz tā saukto Lielo četrinieku. "PwC", "Deloitte" un KPMG izteica brīdinājumus attiecīgi 23%, 36% un 30% gadījumu.

Revidenti ārpus Lielā četrinieka uzrādīja vēl sliktākus rezultātus – brīdinājumi tikai 17% gadījumu.

Tajā pašā laikā vidējais partneru atalgojums visos Lielā četrinieka revidentu uzņēmumos no 2020. līdz 2022. gadam pieauga gandrīz par trešdaļu, secināts ziņojumā.

Ziņojums ir publicēts dažas dienas pēc tam, kad Apvienotajā Karalistē piemēroti daudzmiljonu mārciņu naudas sodi "PwC" un EY par investīciju grupas "London Capital & Finance" revīziju.

EY, "PwC", "Deloitte" un KPMG atteicās sniegt komentārus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!