Foto: Publicitātes foto

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch Ratings" Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" emitētajām nodrošinātajām obligācijām 340 miljonu eiro apmērā piešķīrusi "B" ilgtermiņa reitingu.

"Fitch" skaidro, ka "airBaltic" uzņēmējdarbības profils ir līdzīgs mazāku aviokompāniju profilam, tāpēc lidsabiedrības obligācijām noteikts "B" kategorijas reitings.

Aģentūra vēstī, ka obligāciju emisija 340 miljonu eiro apmērā būtiski uzlabojusi uzņēmuma likviditāti, kas tagad, pēc aģentūras uzskatiem, ir pietiekama. Ienākumi no obligāciju emisijas atbalstīs lidsabiedrības likviditāti līdz 2025.gada beigām, ietverot 200 miljonu eiro obligāciju atmaksu šogad jūlijā.

Nosakot reitingu "airBaltic" emitētajām obligācijām, "Fitch" norāda uz lidsabiedrības rentabilitātes uzlabošanos, spēcīgo tirgus pozīciju Baltijas valstīs, reorganizēto un efektīvo lidmašīnu floti un ieplānoto akciju sākotnējo publisko piedāvājumu, ko paredzēts īstenot līdz 2026. gadam.

Vienlaikus aģentūra vērš uzmanību uz vairākiem riskiem, tostarp "Pratt and Whitney" dzinēju piegāžu problēmām, augstajām degvielas izmaksām un nepietiekamu valsts atbalstu.

Tāpat aģentūra aviokompānijas kredītreitingu apstiprinājusi līdzšinējā – "B-" – līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" 2024. gada maijā emitēja nodrošinātās obligācijas 340 miljonu eiro apmērā. Obligāciju likme ir 14,5%. Obligāciju dzēšanas termiņš ir 2029. gada 14. augusts. Obligācijas tiek kotētas "Euronext Dublin" biržā.

"airBaltic" auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 664,289 miljonu eiro apmērā, kas ir par 33,2% vairāk nekā 2022.gadā, kā arī kompānija guva peļņu 33,852 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 97,97% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" – 2,03%.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!