Ierosinājumu privatizēt Finanšu ministrijas pārziņā esošo valsts akciju sabiedrību "Latvijas Hipotēku un zemes banka" 12.jūnijā Privatizācijas aģentūrā (PA) iesniegusi Zviedrijas banka "Svenska Handelsbanken".
PA sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Pelane portālam "Delfi" apliecināja, ka PA ir saņēmusi privatizācijas ierosinājumu. PA privatizācijas ierosinājums ir jāizskata divu mēnešu laikā, bet valdībai lēmums par bankas nodošanu vai atteikumu privatizācijai jāpieņem četru mēnešu laikā pēc privatizācijas ierosinājuma saņemšanas.

Valdība var arī pieņemt lēmumu nenodot kādu objektu privatizācijai, ja tas nepieciešams valsts pārvaldes funkciju pildīšanai. Šādā gadījumā valdībai jāsniedz pamatota argumentācija atteikumam.

"Latvijas Hipotēku un zemes banka" ir dibināta 1993.gadā un ir vienīgā valstij piederošā banka. Tās pamatkapitāls ir 48,51 miljons latu.

Pērn "Hipotēku banka" nopelnīja 4,64 miljonus latu. Šā gada maija beigās bankas aktīvu apjoms bija 534,49 miljoni latu, kredītos izsniegti 433,6 miljoni latu, bet noguldījumos banka piesaistījusi 230,52 miljonus latu, liecina bankas informācija.

Hipotēku bankai ir 30 filiāles katrā Latvijas rajona centrā un 8 norēķinu grupas dažādos Latvijas reģionos.

Laikraksts "Dienas bizness" iepriekš rakstīja, ka no iespējamiem "Hipotēku bankas" tālākās attīstības scenārijiem, ko līdz oktobrim jāizstrādā Finanšu ministrijai, bankas valdes priekšsēdētājs Inesis Feiferis par labāko variantu uzskata daļēja privātā kapitāla ienākšanu, organizējot valsts un privātā kapitāla partnerību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!