Vakar Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Francijas kompānijas "Vivendi" Centrāleiropas un Austrumeiropas direktors Andreass Greims parakstījuši vienošanos par investīciju piesaisti maksātnespējīgās AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" (STU) sanācijai.
Šī dokumenta projektu Jelgavas dome apstiprināja jau maija beigās. Pēc tam STU starptautiska auditorfirma veica pārbaudi, ar kuras rezultātiem iepazinās gan pašvaldība, gan investors. Vakar pēc Rāviņa uzaicinājuma Jelgavā ieradās "Vivendi" pārstāvis.

Kā teica Rāviņš, vienošanās dokumentā kopīgi tika izdarīti pēdējie redakcionālie labojumi, sagatavota papildu vienošanās, kas paredz kompānijas "Vivendi" meitas uzņēmuma SIA "Dalkia Latvija" reālas darbības sākšanu Jelgavas STU pārveidošanā un pārņemšanā, sākot ar šā gada oktobri.

Gan parakstītā galvenā vienošanās, gan papildu vienošanās paredz, ka abas puses neatteiksies no izstrādātā sanācijas projekta. Kā norādīja Rāviņš, arī pēc 1.oktobra būs nepieciešamas vēl aptuveni 80 dienas, lai veiktu atkārtotu audita pārbaudi un sagatavotos strukturālajām pārmaiņām uzņēmumā.

Jau tuvākajās dienās uzņēmuma administrācija un SIA "Dalkia Latvija" pārstāvis sāks darbu pie siltumenerģijas maksas tarifa aprēķināšanas jaunajai apkures sezonai, ņemot vērā vienošanās dokumentā ietverto nosacījumu, ka pirmajā gadā iedzīvotājiem tarifs samazināts par 10%.

Aizbraucot no Jelgavas, Andreass Greims paudis gandarījumu par sākto sadarbību ar pašvaldību, kas nav izvēlējusies STU bankrota ceļu, bet, domājot par patērētājiem, izlēmusi par tā sanāciju, kas finansiāli pašvaldībai ir liels slogs. Greims viennozīmīgi apliecinājis kompānijas gatavību apkures nodrošināšanai Pārlielupē pirkt siltumenerģiju no AS "Jelgavas cukurfabrika". Sarunas par iespējamo cenu jau esot sāktas, teica Rāviņš.

Saskaņā ar līgumu Jelgavas dome un SIA "Dalkia Latvia" apņemas piedalīties maksātnespējīgās AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" sanācijā, kapitalizējot parādus, veicot uzņēmuma reorganizāciju un piesaistot investora finansu līdzekļus, nodibinot jaunu siltumapgādes uzņēmumu.

Sanācijas ietvaros plānots nodibināt SIA ar pamatkapitālu Ls 4000, par kura 51% īpašnieku tiek minēta "Dalkia", bet par 49% daļu īpašnieku - Jelgavas dome. Pēc uzņēmuma nodibināšanas Jelgavas dome, kas ir maksātnespējīgās AS "Jelgavas siltumtīklu uzņēmums" lielākais kreditors, slēgs vienošanos ar jaundibinātā uzņēmuma īpašniekiem par 51% maksātnespējīgās akciju sabiedrības kredītsaistību un visa uzņēmuma īpašuma pārņemšanu. Savukārt "Dalkia" vienošanās ietvaros jaundibinātajā uzņēmumā ieguldīs ne vairāk kā Ls 7 048 153.

Pēc šādu darbību veikšanas plānota "Jelgavas siltumtīklu uzņēmuma" atlikušo parādu kapitalizācija. Izstrādātais līguma variants arī paredz, ka jaundibinātais uzņēmums mēģinās saņemt siltumapgādes licenci.

Ja izdotos iecerētais, "Dalkia" apņemas pirmajā siltumapgādes gadā par 10% samazināt tarifus, savukārt turpmākajos 14 gados - par 9%, savukārt Jelgavas dome 15 gadus atteiksies no dividendēm jaunajā uzņēmumā. Speciālisti aprēķinājuši, ka šo gadu laikā dividendēs būtu iespējams saņemt aptuveni 8 miljonus latu.

Pašreizējā līguma varianta ietvaros paredzēts arī formāls dāvinājums Jelgavas domei no "Dalkia", kas nepieciešams, lai atrisinātu jaundibinātā uzņēmuma īpašnieku statusu. Kā skaidroja Jelgavas domes speciālisti, kad "Dalkia" būs ieguldījis jaunajā uzņēmumā ne vairāk kā Ls 7 048 153, pašvaldībai būs nepieciešams atgūt savus 49% akciju, kas būs zudušas emisijas laikā. Iecerēts, ka "Dalkia" domei nepieciešamo akciju daļu noformēs kā dāvinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!