Polijas naftas kompānija "PKN Orlen" varētu piedalīties konkursā uz Latvijai piederošām naftas atradnēm Baltijas jūrā, ja šāds konkurss tiktu izsludināts, izteicies kompānijas vadītājs Pjotrs Kovnackis, vēsta aģentūra ISB.
Tomēr viņš arī atzinis, ka pagaidām grūti prognozēt, kad šāda iespēja varētu rasties, jo par naftas atradnēm Baltijas jūrā pastāv domstarpības starp Latviju un Lietuvu. Kovnackis arī uzsvēra, ka pašreizējais brīdis nav izdevīgs naftas atradņu iegādei augsto cenu un līdzekļu trūkuma dēļ.

Laikraksts "Parkiet" savā komentārā norāda, ka "PKN Orlen" vēlas iegūt naftas atradnes tuvu kompānijas nopirktajai Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai. Iepriekš intervijā "Parkiet" naftas kompānijas vadītājs izteicās, ka naftas atradņu apguves sfērā "PKN Orlen" interesē Centrālāzija, Tuvie Austrumi, Ziemeļāfrika, kā arī Krievija un Ziemeļjūras reģions.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka jaunajām naftas atradnēm būtu jābūt loģiski saistītām ar citiem kompānijas aktīviem, un šajā saistībā runa varētu būt par Latviju.

Pretendējot uz naftas atradnēm Latvijas ūdeņos, "PKN Orlen" kļūtu par konkurenti citai Polijas naftas kompānijai "Lotos" grupai, kas pirms dažiem mēnešiem izteicās par iespēju piedalīties konkursā par naftas ieguvi Latvijas ūdeņos Baltijas jūrā.

Kā ziņots, pagājušā gada 14.decembrī "PKN Orlen" par 3,883 miljardiem litu (792,1 miljoniem latu) no "Yukos International UK B.V." iegādājās 53,7% tam piederošo Lietuvas naftas kompānijas "Mažeiķu nafta" akciju, bet 15.decembrī par 851,8 miljoniem dolāru (aptuveni 440 miljoniem latu) nopirka 30,66% Lietuvas valdībai piederošo naftas koncerna akciju.

Pēc tam Polijas kompānija atpirka arī mazajiem akcionāriem piederošās "Mažeiķu naftas" akcijas.

Pagājušā gada jūlija beigās pēc avārijas naftas vada "Družba" posmā pie Brjanskas tika pārtrauktas Krievijas naftas piegādes pa cauruļvadu Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai un Būtiņģes terminālim. Pašlaik jēlnafta Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcai tiek piegādāta pa jūras ceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!