Latvijai nepieciešamās importējamās elektroenerģijas iegādei cenas pieaugums 2008.gadā būs 50%, salīdzinot ar 2007.gadu, liecina "Latvenergo" veiktā analīze.
Latvija ir energodeficīta valsts, tādēļ AS "Latvenergo" ik gadu aptuveni trešdaļu klientiem nepieciešamās enerģijas importē no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas. Lai mazinātu atkarību no elektroenerģijas importa, šobrīd tiek domāts par jaunu bāzes jaudu elektrostaciju būvniecību Latvijā, par enerģijas ražošanas resursu izmantojot dabasgāzi, kā arī ogles un biomasu, informēja "Latvenergo".

2008.gada sākumā krietni pieaugušas elektrības cenas Baltijas valstu un Skandināvijas elektroenerģijas tirgū, atstājot iespaidu uz starpvalstu darījumiem. Visbūtiskāk elektrības cenas ietekmē enerģijas sadārdzināšanās Eiropas CO2 emisijas kvotu cenu pieauguma ietekmē.

Sākoties Baltijas valstu un Krievijas aktīvai darbībai elektroenerģijas tirgū, arvien vairāk notiek Skandināvijas un Baltijas tirgus tuvināšanās, jo iespējami tirdzniecības darījumi caur Skandināvijas elektroenerģijas biržu "Nord Pool Spot".

"Nord Pool Spot" vidējā elektroenerģijas cena 2007.gadā bija 30,1 eiro par megavatstundu, bet sagaidāmā "Nord Pool Spot" vidējā elektroenerģijas cenas 2008.gadā ir ap 53 eiro par megavatstundu. Sagaidāms, ka nākotnē "Nord Pool Spot" turpinās būt viens no galvenajiem Baltijas tirgus cenas noteicējiem.

CO2 emisiju kvotu cena 2007.gadā bija salīdzinoši zema (vidēji ap 0,7 eiro par kvotu), taču ar 2008. gada 1.janvāri sākās Eiropas Savienības CO2 emisijas tirdzniecības otrā fāze un 2008. gada CO2 emisijas kvotu cenas jau šobrīd sasniegušas aptuveni 23,5 eiro par kvotu.

Puse no Baltijā saražotās elektroenerģijas tiek ģenerēta siltumelektrostacijās, kas izmanto fosilo kurināmo (degakmens, mazuts, dabas gāze). Tāpēc CO2 emisiju kvotu cena būtiski ietekmē elektroenerģijas ražošanas izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!