Foto: LETA
Holdingkompānijas "Ventspils nafta" (VN) koncerna apgrozījums pērn, pēc provizoriskiem datiem, bija 53,352 miljoni latu, kas ir par 20% mazāk nekā 2009.gadā, savukārt koncerna zaudējumi pieauguši par 16,7%, sasniedzot 18,623 miljonus latu, liecina kompānijas iesniegtais finanšu pārskats biržai "NASDAQ OMX Riga".

Kompānijas vadība norāda, ka VN māteskompānijas peļņa 2010.gadā bija 6,56 miljoni latu, kas ir par 5,4 miljoniem latu vairāk nekā 2009.gadā.

Pērn VN veikusi nozīmīgu izmaksu samazināšanu, sasniedzot būtiskus ietaupījumus administratīvajās izmaksās, kas samazinājās gandrīz par 50% - no 2,45 miljoniem latu 2009.gadā līdz 1,25 miljoniem latu 2010.gadā, piebilst kompānijas vadība.

VN vadība arī informē, ka tās meitasuzņēmuma "Ventspils nafta termināls" 2010.gada apgrozījums bija 43,4 miljoni latu, kas salīdzinājumā ar 2009.gadu ir par 27% mazāk, savukārt kompānijas peļņa pērn bija 9,67 miljoni latu, kas ir par 46% vairāk nekā 2009.gadā.

VN meitassabiedrības naftas un tās produktu cauruļvadu īpašnieces un operatores Latvijas teritorijā "LatRosTrans" ieņēmumi no pamatdarbības 2010.gadā bija 9,9 miljoni latu, kas ir par 52% vairāk nekā 2009.gadā. "LatRosTrans" naftas produktu transportēšanas apmērs pērn sasniedza 5,6 miljonus tonnu, kas ir par 13% vairāk, salīdzinot ar plānoto, un par 49% vairāk, salīdzinot ar 2009.gadu, kad naftas produktu transportēšanas apmērs sasniedza 3,8 miljonus tonnu. "Transportēšanas apmēra palielinājums, salīdzinot ar iepriekšējiem pārskata gadiem, bija galvenais iemesls, kas uzlaboja "LatRosTrans" saimnieciskās darbības rādītājus," piebilda VN pārstāvji.

Tāpat VN atzīst, ka attiecībās ar asociēto uzņēmumu "Latvijas kuģniecība" (LK) 2010.gads iezīmējās ar būtisku strīdu. Jau 2010.gada janvārī VN pieprasīja LK valdei un padomei sasaukt akcionāru ārkārtas sapulci, lai lemtu par padomes izmaiņām, bet visu 2010.gadu LK valde un padome izvairījās no akcionāru ārkārtas sapulces noturēšanas, tādā veidā liedzot VN un citiem akcionāriem izmantot savas likumīgās tiesības un piedalīties sabiedrības pārvaldē, norāda VN pārstāvji un piebilst, ka 2010.gadā LK vadība ir veikusi arī vairākus ekonomiski nepamatotus darījumus, kā dēļ LK koncerns 2010.gadu ir pabeidzis ar būtiskiem zaudējumiem. 2010.gadā LK koncerna provizoriskie zaudējumi bija 123,9 miljoni ASV dolāru.

"Sarežģītā un neskaidrā globālā finansiāli ekonomiskā situācija kombinācijā ar izaicinošajiem vietējiem apstākļiem Latvijā liecina, ka VN koncerna uzņēmumiem uzsvars būs jāliek uz visiem ekonomiskās darbības virzieniem, lai nākotnē garantētu stabilu funkcionēšanu un sasniegtu izcilus finansiālos rādītājus," atzīst VN vadība.

2009.gadā VN koncerns strādāja ar 66,683 miljonu latu apgrozījumu un cieta 15,96 miljonu latu zaudējumus.

"Ventspils nafta" ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. "Ventspils naftas" koncerna darbība vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu.

"Ventspils naftas" akcijas kotē biržas "NASDAQ OMX Riga" oficiālajā sarakstā. "Ventspils naftas" lielākie akcionāri ir starptautiskais naftas un gāzes tirdzniecības koncerns "Vitol Group" un "Latvijas Naftas tranzīts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!