Foto: stock.xchng
AS "Ventspils zivju konservu kombināts" (Ventspils ZKK) jaunā vadība saņēmusi zvērināta revidenta ziņojumu par maksātnespējas procesā esošās sabiedrības saimniecisko darbību. Auditā, kurš gan nav vēl līdz galam pabeigts, konstatēti iespējami šaubīgi darījumi vairāku simtu tūkstošu ASV dolāru apmērā, kas īstenoti kombināta iepriekšējās vadības laikā, informēja Ventspils ZKK pašreizējais maksātnespējas administrators Raivis Stumbergs.

Par atklātajām iespējamām nelikumībām tiks ziņots Finanšu policijai, taču tas būs iespējams tikai pēc tam, kad pilnībā būs pabeigts audits. Audita pabeigšanu kavē tas, ka iepriekšējā, ar tiesas lēmumu atceltā administratore Rita Skrinda nav nodevusi jaunajai uzņēmuma vadībai visu Ventspils ZKK dokumentāciju - vairāku līgumu oriģinālus, kreditoru prasību pamatojumus, kreditoru sapulču protokolus u.c. dokumentus.

"Līdz ar to nav iespējams veikt saimnieciski finansiālo izvērtējumu un pateikt, vai uzņēmums strādā ar peļņu vai zaudējumiem," skaidroja Stumbergs. Skrinda, kura ar Ventspils tiesas 2011.gada 3.februāra lēmumu par būtiskiem pārkāpumiem tika atcelta no administratores pienākumu pildīšanas, līdz šim nav nodevusi dokumentus, jo ilgstoši atradusies slimības atvaļinājumā. 15.martā viņai slimības atvaļinājums beidzies, un viņa pati esot skaidrojusi, ka dokumentāciju vēl nevar nodot, jo slimošanas laikā viņai sakrājušies nepadarīti darbi.

Kā informēja Ventspils ZKK jaunā vadība, auditā līdz šim atklātie fakti liecinot, ka maksātnespējas administratore Skrinda un viņas civilvīrs, bijušais Ventspils ZKK pārvaldnieks Vladimirs Šapeļs, sadarbojoties ar SIA "DVM", ko pārstāv kāds Jagutils Abramovs, iespējams, veikuši virkni darījumu, kuru dēļ uzņēmums nonācis nopietnās finansiālās grūtībās.

Tā vietā, lai kārtotu Ventspils ZKK saistības ar kreditoriem atbilstoši sanācijas plānam, iepriekš minētās personas, iespējams, īstenojušas shēmu, kas samazināja uzņēmuma ienākumus, izpārdodot produkciju par nepamatoti pazeminātām cenām. Tostarp īsi pirms Ventspils ZKK administratoru maiņas uz kompāniju "DVM" ticis izvests nepamatoti daudz gatavās Ventspils ZKK produkcijas, informēja Ventspils ZKK jaunā vadība.

Tas liecinot par iespējamu atklātu darbību pret uzņēmuma interesēm, nesamaksājot piegādātājiem, darbiniekus atstājot bez algām un valstij maksātnespējas procesa laikā nenomaksājot nodokļus aptuveni 120 000 latu apmērā, informēja Ventspils ZKK jaunā vadība.

Pašlaik uzņēmumā tiek veikts padziļināts audits un aptaujāti darbinieki, lai precizētu jau atklātos faktus un lemtu par tālākām darbībām. Audita procesu apgrūtina fakts, ka jaunais administrators Stumbergs joprojām nav saņēmis dokumentus no Skrindas, tai skaitā dokumentus, kas apliecina kreditoru prasījumus. Administrators vērsies ar vēstuli pie Skrindas, lūdzot nodot dokumentus pēc iespējas ātrāk, lai gan tiesa to sākotnēji uzdeva to izdarīt jau šī gada 18.februārī, bet pēc Skrindas lūguma viņas slimības dēļ termiņš ir pagarināts līdz šā gada 8.aprīlim.

Ar Skrindu neizdevās sazināties.

Neraugoties uz sarežģīto situāciju, Ventspils ZKK turpina strādāt, un plānots, ka martā saražotās produkcijas apjoms sasniegs 2 000 000 kārbu, informēja uzņēmumā.

Jau ziņots, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra sākusi kriminālprocesu saistībā ar iespējamu krāpšanu Ventspils ZKK maksātnespējas procesā.

Kriminālprocess par faktu sākts pēc Krimināllikuma 18.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu" un 19.nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā", apstiprināja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Prokuratūra šo kriminālprocesu nodevusi izmeklēšanai Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknim.

Kā informēja Ventspils ZKK jaunā vadība, kriminālprocess prokuratūrā esot sākts, pamatojoties uz Ventspils ZKK kreditora SIA "Easy Open" valdes priekšsēdētāja 2010.gada 27.decembra iesniegumu par iespējamo krāpšanu uzņēmuma maksātnespējas procesā. Iesniegumā minēts, ka toreizējā Ventspils ZKK administratore Skrinda, kura pašlaik ar tiesas lēmumu no maksātnespējas procesa ir atstādināta, un trešās personas organizētā grupā, sadalot savstarpēji pienākumus, ir organizējuši shēmu, lai krāpnieciskā ceļā izvairītos no kreditoru prasījumu samaksas vairāku simtu tūkstošu latu apmērā un lai vēlāk, izmantojot iegūto kontroli pār uzņēmuma naudas plūsmu, piesavinātos uzņēmuma īpašumtiesības, paziņojumā medijiem iepriekš informēja Ventspils ZKK jaunā vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!