Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības budžeta priekšlikums, kas paredz kopējo budžetu lauksaimniecības sektoram samazināt par 6%, ir nepieņemams, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina "Zemnieku saeimas" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja.

"ES lauksaimniecības budžets ir gandrīz puse no ES kopējā budžeta. Lineāri skatoties, protams, ir viegli konsolidēt kopējo budžetu, samazinot vienu lielu pozīciju," atzina Dzelzkalēja, norādot, ka lauksaimniecības sektoram piedāvātais aptuveni 6% samazinājums patiesībā nozīmē daudz lielāku samazinājumu, jo šis budžets ir jādala 27 dalībvalstu starpā.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas priekšlikumu Latvijas zemnieki, kuri patlaban saņem mazāk par trešdaļu no Eiropas vidējā atbalsta, tikai 2020.gadā saņems aptuveni pusi no vidējā. Komisija piedāvā Latvijas zemniekiem tiešmaksājumus palielināt par 50 eiro (no 94 uz 144 eiro par hektāru). "Visu valstu zemniekiem tiešmaksājumu apjomam ir jābūt vismaz 70%-80% apmērā no ES vidējā atbalsta apjoma, un pārejas periods no pašreizējās netaisnīgās sistēmas nedrīkst aizņemt vairāk par diviem gadiem," uzskata "Zemnieku saeimas" pārstāve.

"Patlaban šķiet, ka budžeta un finanšu plānošanas komisāra Januša Levandovska solījumi un ES Lauksaimniecības komitejā skatītais Alberta Desa ziņojums un vienošanās izstrādāt metodiku, kas veidotu taisnīgu platībmaksājumu sistēmu, bija uzmanības novēršana un jauno dalībvalstu, kas cīnās par taisnīgiem nosacījumiem, "iemidzināšana"," konstatēja Dzelzkalēja.

Viņa norāda, ka jau pašreiz lauki paliek arvien tukšāki un zemes aizaug, cilvēki aizbrauc uz valstīm, kur viņu darbs tiek atbilstoši atalgots. Vēl septiņu gadu pārejas periods ar samazinātiem maksājumiem Latvijas lauksaimniekiem nozīmētu Latvijas lauku teritorijas mazapdzīvotību, iedzīvotāju atkarību no importētas pārtikas.

Pēc viņas teiktā, budžeta samazinājums būtiski apgrūtinās diskusijas un vienošanos par vienlīdzīgu atbalsta sadalījumu starp ES dalībvalstīm. "Tomēr jauno dalībvalstu lauksaimnieki, tajā skaitā arī Latvijas, nav gatavi atkāpties," uzsver Dzelzkalēja, solot cīnīties, lai Eiropā būtu vienlīdzīga konkurence.

Kā ziņots, Eiropas Komisija 30.jūnijā publicējusi priekšlikumu ES budžetam pēc 2013.gada, kurā piedāvā tikai nedaudz samazināt atšķirības tiešā atbalsta maksājumos dažādu Eiropas valstu zemniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!