Foto: PantherMedia/Scanpix
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valde nolēmusi akceptēt VNĪ piederošo SIA "Diplomātiskā servisa medicīnas centrs" (DSMC) un SIA "Biznesa centrs "Zaķusala"" (BCZ) kapitāldaļu atsavināšanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

"Tālāk aptuveni nedēļas laikā tiks sagatavota visa nepieciešamā dokumentācija, proti, paziņojums par pirmpirkuma tiesībām. Pēc tam pārējiem attiecīgās kapitālsabiedrības dalībniekiem, kam ir šīs pirmpirkuma tiesības, atbilde jāsniedz mēneša laikā pēc paziņojuma saņemšanas," skaidroja Laukšteina.

Jau ziņots, ka valdība 28.jūnijā atļāva atsavināt VNĪ piederošās DSMC un BCZ kapitāla daļas.

VNĪ pieder 550 kapitāla daļas jeb 49,55% no DSMC pamatkapitāla un piecas kapitāla daļas jeb 3,13% no BCZ pamatkapitāla, informē Finanšu ministrija.

DSMC pamatdarbības joma ir vispārējā ārstu prakse, komercdarbība veselības aprūpes jomā. Tās apmaksātais un reģistrētais pamatkapitāls ir 111 000 latu, un VNĪ pieder 49,55% pamatkapitāla 55 000 latu vērtībā, bet pēc pērn veiktā novērtējuma valsts kapitāldaļu vērtība gada beigās bija 56 000 latu.

DSMC otrs dalībnieks ir SIA "Veselības centrs 4", kurai pieder 50,45% kapitāldaļu.

Savukārt BCZ apmaksātais un reģistrētais pamatkapitāls ir 160 000 latu.

VNĪ pieder 3,13% šī uzņēmuma. SIA "Eiroholdings" īpašumā ir 51,88% BCZ kapitāldaļu, SIA "Vitalian" - 14,38%, AS "Grindeks" - 13,75%, Latvijas kooperatīvās sabiedrības "Centrālā savienība "Turība"" īpašumā - 13,75%, bet Latvijas Darba devēju konfederācijai pieder 3,13% kapitāldaļu.

Valstij piederošo kapitāldaļu vērtība ir 3316 lati. AS "BDO" vērtējumā norādīts, ka BCZ galvenie darbības virzieni ir nekustamo īpašumu būvniecība un apsaimniekošana, tomēr pēc stāvokļa uz 2009.gada 31.decembri aktīva saimnieciskā darbība nav sākta un BCZ 2008. un 2009.gada periodā nav guvis ar saimniecisko darbību saistītus ienākumus, rezultātā strādājot ar 11 019 latu zaudējumiem 2008.gadā un 8219 latu zaudējumiem 2009.gadā.

BCZ pamatkapitāls varētu tikt palielināts arī turpmāk, un, ņemot vērā to, ka VNĪ piederošo kapitāla daļu vērtība ir mazāka par ieguldīto vērtību, kā arī ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju valstī un ierobežotos finanšu līdzekļus, VNĪ saglabāt esošo ietekmi un līdzdalības apmēru BCZ varētu būt apgrūtinoši un nelietderīgi, norādījusi Finanšu ministrija.

Pircējiem par minēto kapitāla daļu iegādi būs jāmaksā latos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!