Foto: stock.xchng
Valdība otrdien ļāva Zemkopības ministrijai (ZM) uzņemties jaunas budžeta saistības 121 676 latu apmērā, lai 2012.gadā īstenotu Eiropas Komisijas (EK) līdzfinansēto bišu veselības uzraudzības programmu.

26 791 lats tiks atvēlēts Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kas izstrādās Latvijā Bišu veselības uzraudzības programmu 2012.gadam. Savukārt 94 885 lati piešķirti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam.

Programmu sāks īstenot 1.decembrī, un tā turpināsies līdz 2012.gada 31.decembrim.

Eiropas Komisijā (EK) valsts izstrādātā programma jāiesniedz līdz šā gada 30.septembrim. Pēc programmas izvērtēšanas un apstiprināšanas EK noteiks maksimālo naudas summu, ko Latvija varēs saņemt pēc programmas īstenošanas. Plānots, ka Latvija no ES budžeta varētu atgūt 48 793 latus.

Atbildīgā ZM skaidro, ka 2009. gadā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) veica pētījumu "Bišu mirstība un bišu pārraudzība Eiropā", lai izzinātu bišu mirstības cēloņus. Secināts, ka ES dalībvalstu uzraudzības sistēmas ir vājas un trūkst datu valstiskā mērogā par bišu saimju zudumu, kā arī nav izveidota efektīva un saskaņota kontroles sistēma, lai izvērtētu bišu mirstību.

Tāpēc EK ir paredzējusi līdz 2011. gada beigām ieviest daudzgadu bišu veselības uzraudzības programmu. Tās mērķis būs noteikt bišu populāciju samazināšanās iemeslus. Bišu veselības uzraudzības programmā plānots arī apkarot konstatēto slimību.

Jau ziņots, ka kopumā ES dalībvalstīm bišu veselības uzraudzības programmā tiks novirzīti trīs miljoni eiro jeb 2,1 miljons latu. Paredzēts, ka ES līdzfinansējums dalībvalstij, kas piedalās programmā, būs 50%, kas tiek atmaksāti pēc programmas īstenošanas.

Oficiāli Latvijā reģistrējušies vairāk nekā 3000 biškopju. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts 700 līdz 2000 tonnas medus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!