Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa pirmdien noraidīja Izraēlas uzņēmēja Borisa Gafta prasību atzīt par spēkā neesošu aizdevuma līgumu "Azur Real" kapitāla daļu iegādei, kas slēgts ar šobrīd no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) darbinieka Vladimira Vaškeviča sievu uzņēmēju Ināru Vilkasti.

Rīgas apgabaltiesa Gafta prasību skatīja apelācijas kārtībā, jo iepriekš viņa prasību pret Vilkasti bija noraidījusi Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa.

Kā informēja Rīgas apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts, pirmdien apgabaltiesa arī pieņēma Gafta interesēm nelabvēlīgu spriedumu.

Ar apgabaltiesas sprieduma motīviem būs iespējams iepazīties no 9.novembra, un no šī datuma 30 dienu laikā spriedumu varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Līdz šī strīda izskatīšanai ir apturēta tiesvedība citā civillietā, proti, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2008.gadā apturēja tiesvedību Vilkastes prasībā pret Gaftu par 149 433 latu piedziņu, ko viņa samaksājusi Gafta vietā kompānijas "Azur Real" kapitāla daļu iegādei.

Tiesvedība šajā lietā tika apturēta līdz brīdim, kamēr likumīgā spēkā būs stājies spriedums Gafta prasībā pret Vilkasti par aizdevuma līguma atzīšanu kā spēkā neesošu.

Gafts norādījis, ka Vilkastes prasības nodrošināšanai ar tiesas lēmumu noteikta ķīlas atzīme viņam piederošajām 30 "Azur Real" kapitāla daļām. Šīs daļas savukārt kalpojot kā nodrošinājums parādsaistībām 5,9 miljonu latu apmērā.

Tāpat par labu AS "Latvijas Krājbanka" 0,27 miljonu latu vērtībā ieķīlāts īpašums Jūrmalā, Plūdu ielā, un izdarīta ķīlas tiesību atzīme īpašumam Tallinas ielā, Jūrmalā.
Uzņēmējs uzskata, ka, apķīlājot iepriekšminēto mantu, jau ir radušies, kā arī nākotnē var rasties zaudējumi, kuru kopējā summa lēšama ap 6,17 miljoniem latu.

Apmierinot Vilkastes prasību, kuras nodrošināšana jau ir radījusi Gaftam zaudējumus, tie būšot vēl lielāki, tāpēc Gafta zaudējumi būtu nodrošināmi, uzliekot par pienākumu Vilkastei iemaksāt depozītu kontā 6,17 miljonus latu.

Vilkaste savā prasībā pret Gaftu norādījusi, ka 2006.gadā ar uzņēmēju tikusi noslēgta vienošanās, ar kuru viņam piešķirts 105 000 eiro (73 790 latu) aizdevums, kura atmaksas termiņš bijis 2006.gada 31.decembris.

Aizdevums izsniegts saskaņā ar vienošanos par kapitāla daļu pirkuma līguma pārjaunojumu, saskaņā ar kuru Vilkaste šo summu Gafta vietā samaksājusi kā rokasnaudu "Azur Real" daļu iegādei.

Gafts nav varējis naudu noteiktajā termiņā atmaksāt, tāpēc 2007.gada februārī noslēgta papildu vienošanās, ar kuru naudas atmaksāšanas termiņš pagarināts līdz 2007.gada aprīlim. Noteiktajā termiņā nauda nav tikusi atdota, tāpēc Gaftam nosūtīts brīdinājums atmaksāt kopumā 127 319 eiro, kas atbilst 89 480 latiem.

Vilkaste prasības pieteikumā norādījusi, ka Gafts nepilda savas saistības un izvairās no aizdevuma atmaksāšanas. Uzņēmēja norādījusi uz Gafta negodprātību un vēlmi izvairīties no saistību izpildes.

Par Gafta negodprātību, pēc Vilkastes domām, liecina arī tas, ka viņš vēstulē un arī iepriekšējās sarunās maldinājis Vilkasti, sakot, ka vēlas nokārtot savas saistības, pārdodot Vilkastei 30 "Azur Real" kapitāla daļas, kuru iegādei nauda pērn aizdota.
Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Azur Real" pieder bijušajam premjeram Valdim Birkavam (10% daļu), Gaftam (30% daļu), kā arī Maksimam Vetcelim (30% daļu) un Irinai Fonarjovai (30% daļu).

Gafta vārds iepriekš figurējis vairākos tiesu paziņojumos, kuros viņš ar publikācijām laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" aicināts uz tiesas sēdēm, tostarp par parādu piedziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!