Foto: Publicitātes foto
Bīstamo atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eko Osta" biotehnoloģiskā fabrika savā pirmajā darbības gadā saražojusi divas tonnas dabisko baktēriju masas, ar ko pietiek, lai attīrītu 1000 tonnu ar naftas atkritumiem piesārņotas grunts, portālu "Delfi" informēja SIA "Eko Osta" valdes priekšsēdētājs Andrejs Laškovs.

Fabrikas pirmajā darbības gadā saražotā dabisko baktēriju masa atbilst šajā laika periodā plānotajam ražošanas apjomam.

Turpmāk uzņēmums plāno kāpināt ražošanas apjomus un sākt izmantot dabisko baktēriju masu arī rūpnieciski piesārņota ūdens attīrīšanā Rīgas ostas akvatorijā un Daugavā. Šogad saņemts arī patents, kas apliecina bioloģiskās metodes izmantošanas efektivitāti piesārņotas grunts attīrīšanā.

Uzņēmuma tālākie plāni saistīti arī ar baktērijas masas eksportu. Darbu pie šī projekta plānots uzsākt nākamgad.

"Eko Ostas" vadītājs ieceri ražot eksportam vērtē kā reālistisku, jo grunts un ūdens attīrīšana ar bioloģisko metodi, tajā skaitā izmantojot dabisko speciāli kopā ar Latvijas Universitātes (LU) zinātniekiem izaudzēto baktēriju masu, ir progresīva un videi draudzīgāka.

"Eko Osta" atgādina, ka biotehnoloģiskā fabrika savu darbu uzsāka pērn vasarā. Projekts kopumā izmaksāja 449 000 latu, no tiem 103 000 latu ir Eiropas Savienības līdzfinansējums, bet "Eko Ostas" investīcijas bija 358 535 lati. Projekts realizēts sadarbībā ar LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu.

Uzņēmums SIA "Eko Osta" dibināts 1999.gadā un specializējas dažādu videi bīstamo atkritumu apsaimniekošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!