Foto: LETA
Latvijas Patentu valdē reģistrēta preču zīme "USHAKOV", kura paredzēta alkoholiskajiem dzērieniem, izņemot alu, un kuras īpašnieks, visticamāk, ir tiesvedībā ar bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas (FM) augsta līmeņa amatpersonas Vladimira Vaškeviča sievu Ināru Vilkasti iesaistītais Izraēlas uzņēmējs Boriss Gafts.

Publikācija oficiālajā "Patentu Vēstnesī" liecina, ka preču zīmes "Ushakov" īpašnieks ir kāds "Boris Gaft". Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāzēs un publiski pieejamā informācija liecina, ka Latvijā ar biznesu aktīvi nodarbojas Izraēlas uzņēmējs Boriss Gafts. Vairāku viņa uzņēmumu juridiskā adrese sakrīt ar Patentu valdes lēmumā norādīto.

Preču zīmes pieteikums Patentu valdē iesniegts šā gada marta sākumā. Zīme reģistrēta 20.oktobrī, liecina publikācija.

Tajā pat datumā un ar tādu pat pielietošanas mērķi Gafts un kāds Mihails Mušta reģistrējuši preču zīmi "MASKAČKA". Muštas vārds medijos minēts saistībā ar skandalozo čigānu kongresu pērn septembrī. Viņš ir arī biedrības "Ceturtā Atmoda 4ATA" dibinātājs, kurai gan nav nekādas saistības ar Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu ieguvēja Neo jeb Ilmāra Poikāna savulaik pasludināto kustību Ceturtās Atmodas tautas armija 4ATA.

Savukārt Gafts pašlaik tiesājas ar vairākos noziegumos apsūdzētā bijušā VID un FM augsta līmeņa amatpersonas Vaškeviča sievu Vilkasti saistībā ar aizdevumu nekustamo īpašumu firmas SIA "Azur Real" iegādei. Šajā firmā daļas pieder bijušajam premjeram Valdim Birkavam (10%), Gaftam (30%), kā arī Maksimam Vetcelim (30%) un Irinai Fonarjovai (30%). Rīgas apgabaltiesa oktobra beigās Gafta prasību noraidīja.

Publikācijās oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" Gafta vārds iepriekš minēts vairākos tiesu paziņojumos, kuros viņš aicināts uz tiesas sēdēm, tostarp par parādu piedziņu.

Gafta vārds figurē arī žurnālista Lato Lapsas jaunajā grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", kur viņš minēts kā viens no uzņēmējiem, kas lielījies ar sakariem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

"Lursoft" dati liecina, ka Gaftam pilnībā pieder SIA "Magen", 50% daļu uzņēmumā "Buļļu 35", kā arī 28,57% daļu SIA "Baltijas IT projekts". Iepriekš viņš bijis īpašnieks daudzos uzņēmumos – "Kurzemes projekts", "Mājsaimnieks", "Bērzu Birzs" un citos, un vairākos no tiem arī pašlaik ieņem dažādus amatus.

Gafts ir padomes priekšsēdētājs firmā "Halal Impex", valdes priekšsēdētājs AS "Forshtadt", SIA "Bērzu Birzs" un SIA "Pārsla 2", kā arī valdes loceklis SIA "Latbiomeat", finanšu grupā "Forshtadt" un SIA "Magen". Uzņēmējs darbojas arī sabiedriskajās organizācijās un ir Autortiesību apvienības Baltijā likvidators, liecina "Lursoft" dati.

Rīgas mērs un apvienības "Saskaņas centrs" līderis Nils Ušakovs portālam "Delfi" par šādas preču zīmes reģistrēšanu sacīja vien to, ka jūtas pagodināts, un pauda cerību, ka tas būs "kvalitatīvs šņabis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!