Foto: DELFI
Sabiedriskā labuma komisija (SLK) ceturtdien lems par sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu biedrībai "Ceturtā Atmoda 4ATA", kurai gan nav nekādas saistības ar Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu ieguvēja Neo jeb Ilmāra Poikāna savulaik pasludināto kustību Ceturtās Atmodas tautas armija 4ATA.

VID, kura paspārnē darbojas SLK, informē, ka komisija ceturtdien izskatīs 17 organizāciju pieteikumus par sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu, un starp tām ir arī biedrība "Ceturtā Atmoda 4ATA".

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" informācija liecina, ka pērn 20.septembrī izveidotās biedrības dibinātāji un vadītāji ir Vadims Maļinovskis, Mihails Mušta un Edvīns Puķe. Biedrības statūtos norādīts, ka tās mērķis ir "vēlēšanu un pavalstnieku likumu atjaunošana atbilstoši 1922.gada Satversmei, Latvijā dzīvojošo etnisko kopienu apziņas celšana, to integrēšana un apvienošana Latvijas nācijā, valsts pārvaldes un nodokļu politikas lietderības analīze šodien un vēsturiskā plāksnē un attiecīgo reformu izstrāde".

Tāpat biedrības mērķis esot "starptautiskā, starpkontinetālā tranzīta "TILTS" projekta attīstība Latvijā. Preču, enerģētikas, finanšu, tūrisma un citi Latvijas valstij izdevīgi tranzīta veidi".

Tūlītējās aktuālās darbības aprakstā, kas iekļauts statūtos, norādīts, ka biedrība nodarbosies ar "vēlēšanu un pavalstnieku likumu atjaunošanu atbilstoši 1922.gada Satversmei, iesniedzot projektu Saeimā un noraidīšanas gadījumā gatavojot tautas nobalsošanu". Tāpat iecerēta "Latvijā dzīvojošo etnisko kopienu apziņas celšana, to iekļaušana Latvijas nācijā, gatavojot etnosu forumu".

Plānota arī "valsts pārvaldes lietderības analīze, un attiecīgo reformu priekšlikumu plaša apspriešanas organizēšana, apzinoties, ka šajā Saeimā diez vai būs atrodams atbalsts". Tāpat biedrība iecerējusi gatavot "neatkarīgus kompetentus politiķus, kas nākotnē būs spējīgi individuāli aizstāvēt Latvijas cilvēku Satversmē paredzētās tiesības kā neatkarīgi Saeimas deputāti".

Internetā pieejamā informācija liecina, ka viens no biedrības veidotājiem Puķe pērn kandidējis 10.Saeimas vēlēšanās no partijas "Ražots Latvijā". Centrālajā vēlēšanu komisijā CVK) iesniegtā kandidāta kartiņa liecina, ka Puķe ieguvis gāzes bīstamo darbu meistara un celtņa operatora specialitāti, kā arī apguvis viesmīļa un bufetnieka profesijas.

Tolaik viņš bijis SIA "President" valdes priekšsēdētājs un īpašnieks, kā arī Latvijas poļu savienības "Polonēze klubs" priekšsēdētāja vietnieks. Puķe ir "Jaunās partijas" biedrs un līdz 2010.gadam bijis arī LPP/LC biedrs.

Puķem piederējuši vairāki īpašumi Jelgavas novada Lielplatones pagastā, kā arī vairāki spēkrati - 1975.gada "Cadillac Fleetwod", 1996.gada "Lincoln Town Car" un 2001.gada "Harley Davidson Road King".

Savukārt kāds Mihails Mušta pērn septembrī medijos minēts kā Latvijas čigānu apvienošanas kongresa organizētājs. Šis kongress gan beidzās ar skandālu, jo lielākā daļa atnākušo čigānu pēc pamatīga ķīviņa demonstratīvi atstāja konferenču zāli un devās ārā. Viņi medijiem pastāstīja, ka esot atbraukuši uz Rīgu, "lai neļautu apkaunot un apzagt mūsu tautu". Vairāki čigāni pauda viedokli, ka kongress esot vienīgi politisks priekšvēlēšanu pasākums.

Sabiedriskā labuma statuss ļauj biedrību un nodibinājumu ziedotājiem – gan uzņēmumiem, gan privātpersonām - saņemt ienākumu nodokļa atlaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!