Foto: LETA
Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) ir sākusi slēgt vienošanās par finansējuma piešķiršanu deviņiem apjomīgiem projektiem zinātnes infrastruktūras attīstībai, ko atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) ar kopējo finansējumu vairāk nekā 56 miljoni latu.

Projektu rezultātā, sadarbojoties nozīmīgākajām Latvijas zinātniskajām institūcijām un izveidojot valsts nozīmes pētniecības centrus (VNPC), plānots pilnveidot zinātnisko un pētniecības aprīkojumu un iegādāties jaunas iekārtas deviņu pētniecības virzienu attīstībai.

Enerģijas un vides resursu ieguves un ilgtspējīgas izmantošanas tehnoloģiju VNPC veidošanai ERAF finansējumu saņems Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kuras sadarbības partneri būs Latvijas Universitāte (LU), LU aģentūra "LU Bioloģijas institūts" un Fizikālās enerģētikas institūts.

Latvijas Organiskās sintēzes institūts sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, LU un RTU veidos farmācijas un biomedicīnas VNPC, savukārt Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūtam "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs" piešķirts finansējums Informācijas, komunikāciju un signālapstrādes tehnoloģiju VNPC veidošanai. Šī projekta sadarbības partneri būs Elektronikas un datorzinātņu institūts, LU aģentūra "LU Matemātikas un informātikas institūts", LU un RTU.

Ar ERAF atbalstu taps arī Latviešu valodas, kultūrvēsturiskā mantojuma un radošo tehnoloģiju VNPC. Šajā projektā finansējuma saņēmējs būs LU, bet sadarbības partneri – LU aģentūras "LU Latvijas vēstures institūts", "LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts" un "LU Filozofijas un socioloģijas institūts".

Lauksaimniecības resursu izmantošanas un pārtikas VNPC veidos Latvijas Valsts augļkopības institūts, sadarbojoties ar Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR", Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu, Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtu, kā arī LU. Savukārt Meža un ūdens resursu VNPC taps LLU, Latvijas Hidroekoloģijas institūta, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta, Daugavpils Universitātes, LU un Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" kopdarbā.

Tāpat ar ERAF atbalstiu veidos Nanostrukturēto un daudzfunkcionālo materiālu, konstrukciju un tehnoloģiju VNPC, kura veidošana uzticēta LU Cietvielu fizikas institūtam sadarbībā ar LU, LU Fizikas institūtu, LU Polimēru mehānikas institūtu, RTU un RTU Neorganiskās ķīmijas institūtu.

Ar Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas VNPC veidošanu nodarbosies Rīgas Stradiņa universitāte sadarbībā ar LU, bet VNPC sociālekonomikā un sabiedrības vadībā veidos LU un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts.

"ERAF līdzekļi zinātnes infrastruktūrai ir ilgi gaidīts un nozīmīgs atbalsts, kas ne vien rada iespējas pilnveidot zinātnisko un pētniecības aprīkojumu, bet arī veicina vairāku zinātnisko institūciju sadarbību vienota mērķa sasniegšanā. Esmu pārliecināta, ka šāds zinātnisko institūciju sadarbības modelis, izveidojot valsts nozīmes pētniecības centrus, stiprinās gan iesaistītās institūcijas, gan zinātni un pētniecību kopumā, radot veselīgu konkurenci tādu pētījumu veikšanai, ar ko Latvijai lepoties pasaulē," uzsver VIAA direktore Dita Traidās.

Projektu iesniegumu atlases pirmajā kārtā pieejamais kopējais finansējums ir 56 348 117 latu ar dažādu ERAF finansējuma apjomu un sadalījumu dažādiem finansējuma saņēmējiem. Kombinētā atbalsta veida projektā projekta daļai, kas nav saistīta ar komercdarbības atbalstu, ERAF līdzfinansējuma apmērs ir 89,5%, bet ar saimniecisko darbību saistītai projekta daļai ERAF līdzfinansējumu piešķir no 50% līdz pat 100% apmērā atkarībā no pētniecības organizācijas statusa un atbilstības mazā/vidējā/lielā komersanta definīcijai. Pārējo līdzfinansējumu nodrošina zinātniskā institūcija.

Šajā ERAF aktivitātē pirmajā kārtā ir noteikta ierobežota projektu iesniegumu atlase, bet otrajā kārtā – atklāta projektu iesniegumu atlase ar plašāku projektu iesniedzēju loku, kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!